Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τα πρώτα θετικά δείγματα και η βαλίτσα με τα «αλλά»

Τα πρώτα θετικά δείγματα και η βαλίτσα με τα «αλλά»

Με το τι είδαμε στη προετοιμασία από την Liverpool του Arne Slot, αλλά και με τα μεταγραφικά της ομάδας, ασχολείται ο συντάκτης του Liverpool.gr, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Τις καλημέρες μου σε όλους. Εύχομαι αρχικά να περνάτε όμορφα το καλοκαίρι σας, να χαλαρώνετε στις άδειες σας όσοι έχετε και να μην τρελένεστε από τη προσμονή όσοι τις περιμένετε. Δύσκολες ώρες για πολλούς συνανθρώπους μας στην Αττική, για ακόμη μια φορά σε αυτό το κράτος, οπότε αναγκαστικά η σκέψη πάει πρώτα εκεί.

Σε κάτι πολύ μικρότερης σημασίας – το πιο σημαντικό από τα ασήμαντα όπως το χαρακτήριζε ο Jürgen Klopp – η Liverpool ολοκλήρωσε τη Κυριακή τα φιλικά προετοιμασίας της και βάζει πλώρη για τη πρώτη σεζόν έπειτα από μια δεκαετία χωρίς τον Γερμανό στον πάγκο.

Δεν θα πω ψέματα, ήταν παράξενο, αλλόκοτο, οριακά άβολο να βλέπω Liverpool και στον πάγκο να υπάρχει κάποιος που δεν φοράει καπέλο, δεν είναι ψηλότερος από όλους τους υπόλοιπους και δεν έχει μούσια. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχω αναλύσει σε άλλα κείμενα το τι σήμαινε το όνομα Klopp για εμένα και τι ρόλο έπαιξε στη σύνδεση μου με την ομάδα.

Παρόλα αυτά, Liverpool ήμασταν πριν τον Γερμανό και είμαστε φυσικά και μετά. Δεν είμαστε προσωπολάτρες και άρα θέλοντας και μη, πάμε παρακάτω. Δεν θα πω ούτε εδώ ψέματα, λοιπόν, αναφέροντας ότι τα όσα είδαμε στην Αμερική από την νέα Liverpool, αυτή του Arne Slot, έκανε την εμπειρία λίγο πιο άνετη, τη μετάβαση ομαλή.

Δεν κρύβω ότι τα πρώτα στοιχεία με ενθουσίασαν. Είδαμε μια Liverpool που έχει κρατήσει τις αρχές του Klopp χωρίς τη μπάλα, με υψηλή πίεση σε όλο το γήπεδο και τη θέληση για άμεση ανάκτηση της όσο πιο ψηλά σε αυτό γίνεται.

Από την άλλη, είδαμε κάτι πολύ διαφορετικό με τη μπάλα. Μια Liverpool που κάνει μεγάλο focus στο build up, που όχι απλά αποφεύγει αλλά σχεδόν απαγορεύει το σήκωμα της μπάλας στο πρώτο τρίτο του γηπέδου και γενικότερα μια ομάδα πιο… ήρεμη στη κατοχή. Χτίζει πιο αργά το παιχνίδι της, προσπαθώντας να κυριαρχήσει επί του αντιπάλου, δημιουργώντας παντού υπεραριθμίες, συνήθως με την μορφή τριγώνων.

Τα στοιχεία του transition προφανώς παραμένουν ίδια, με άμεσες επιλογές στην πάσα, κουμπώνει εξαιρετικά με τα τρίγωνα που λέγαμε πριν.

Κοινώς, η Liverpool του Slot άρεσε. Ωραία να τη βλέπεις στο μάτι, ουσιαστική, άφησε τους οπαδούς της να βλέπουν με θετικό μάτι την εκκίνηση της σεζόν, κάτι το οποίο για εμένα αποτελούσε τεράστιο στοίχημα για τον καινούργιο προπονητή.

Ας μην γελιόμαστε, μιλάμε για έναν πρωτάρη σε αυτό το επίπεδο κόουτς, ο οποίος αναλαμβάνει από ένα ιερό τέρας των Κόκκινων πάγκων. Το να νιώθει καλά με αυτό που βλέπει στο γήπεδο ο κόσμος μήνα Αύγουστο μόνο δεδομένο δεν ήταν.

Το καλοκαίρι, όμως, είχε και έχει ακόμα αρκετά «αλλά» για την Liverpool.

Το build up που λέγαμε σίγουρα θα οδηγήσει σε λάθη, ειδικά στο ξεκίνημα, κάτι που θα οδηγήσει σε γκολ αντιπάλων, ίσως χαμένους βαθμούς και γκρίνια. Αυτό θα είναι ένα δεύτερο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει ο Slot.

Άποψη μου, όμως, είναι πως τα μεγαλύτερα «αλλά» βρίσκονται πιο ψηλά από τον Ολλανδό προπονητή και έχει να κάνει με όποιον ασχολείται με το recruitment.

Δεν νοείται ομάδα επιπέδου Liverpool να έχει καινούργιο προπονητή, ο οποίος είναι εμφανές ότι για να στηρίξει στο 100% αυτό που θέλει να παίξει χρειάζεται δύο-τρεις παίκτες, να μπαίνει στο τελευταίο δεκαπενθήμερο της μεταγραφικής περιόδου με 0 (ολογράφως ΜΗΔΕΝ) προσθήκες, ένα (ακόμα) δημόσιο άκυρο και τρεις κορυφαίους παίκτες με λιγότερο από 12 μήνες στο συμβόλαιο τους.

Άντε, η υπόθεση Zubimendi, βρωμάει από τη πλευρά του παίκτη. Θύμισε αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού ο Βάσκος, με όλο τον σεβασμό σε αυτή τη συμπαθέστατη καλτ φυσιογνωμία. Ναι θα έρθω, κάτσε το ξανασκέφτομαι, καλά τα Champions League, δεν βαριέσαι θα κάτσω να κάνω βόλτες στο βουνό. Οκ, σεβαστή η απόφαση, λείπει άλλωστε ο ρομαντισμός από το ποδόσφαιρο πια, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα Plan B.

Δηλαδή ή θα πάρουμε τον Zubimendi, ή θα μείνουμε με παίκτες που δεν ταιριάζουν πλήρως στο στιλ παιχνιδιού. Ο Gravenberch δεν έχει παίξει σταθερά στο «6» ποτέ και είναι πειραματισμός, ο Bajcetic διαβάζουμε ότι θα φύγει δανεικός, για τον Morton ότι ακούνε σε προσφορές και εν τέλει θα μείνει ο πάντα φιλότιμος Endo να κάνει μια δουλειά που δεν του ταιριάζει!

Έχεις τους τέσσερεις κορυφαίους παίκτες σου να μην ξέρεις αν θα είναι εδώ του χρόνου. Για τον Alisson ακούστηκαν πολλά, δεν θέλει να φύγει αλλά οι σειρήνες από την Αραβία είναι δυνατές. Προφανώς για αυτό κινείται για τον Mamardashvili. Καλά ως εδώ. Πέρυσι όρισε ο Klopp νέο αρχηγό και νέο υπαρχηγό και δώδεκα μήνες μετά είναι αμφότεροι με συμβόλαια που λήγουν!

Δεν έχουν γίνει καν προτάσεις! Ο Salah είναι μακράν ο πιο εμπορικός παίκτης, είναι όμως σε ποδοσφαιρική ύφεση και ίσως παίξει ρόλο. Ο van Dijk, όμως, εκτός από αρχηγός, είναι ακόμα εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) στόπερ του κόσμου, παρά και τη δική του ύφεση. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει καν πρόταση; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε αφήσει τον Trent, το διαμάντι της ακαδημίας, τον υπαρχηγό, τον παίκτη που πρέπει να γίνει ο επόμενος one-club man, χωρίς συμβόλαιο;

Αυτά είναι πολύ μεγάλα «αλλά». Δεν γίνεται να βγαίνει ο αρχηγός της ομάδας και να ζητάει μεταγραφές. Δημιουργείται ανισορροπία στην ομάδα από ανικανότητα να δουλέψει ως μεγάλος ο σύλλογος! Ο Slot έχει ήδη να διαχειριστεί τη πίεση που έρχεται δεδομένα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Klopp, του ρίχνουν από πάνω και ακόμα μεγαλύτερο βάρος.

Θέλουν να μας πείσουν ότι τι; Δεν βιαζόμαστε και αν είναι να φύγουν όλοι, θα πάρουμε άλλους; Παλεύουμε να πάρουμε ένα εξάρι και δεν μπορούμε και χωρίς μεταγραφικά έσοδα θα πάρουμε 4+1 ενδεκαδάτους του χρόνου;

Ποια είναι η σούμα τελικά; Μπαίνουμε σε μια σεζόν νέα, με μια ομάδα καλή, που δεν θέλει πολλές προσθήκες (μηδαμινές θα έλεγα), με μια αύρα εντός αγωνιστικού χώρου πολύ θετική, μια αναζωογόνηση που δεδομένα θα ερχόταν μετά από μια μεγάλη αλλαγή και πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Από την άλλη, είναι υποχρέωση των… από πάνω, να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Θα ήταν ανεπίτρεπτο τέτοιος σύλλογος, που έσπασε το ρεκόρ της ετήσιου τζίρου από τον Ιούνιο, να τελειώσει τη μεταγραφική περίοδο με κέρδος και με εσωτερικές υποθέσεις στον αέρα.

Η Liverpool δεν πήρε quadruple, τρίτη βγήκε και αποκλείστηκε εύκολα στην Ευρώπη στους προημιτελικούς της δεύτερη τη τάξει διοργάνωσης. Τις αρλούμπες πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, με όλο το συμπάθειο, τις ακούω βερεσέ. Ας κάνουν το βήμα λοιπόν.

Καλή σεζόν να έχουμε. YNWA!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com