Μπορεί να έχουν περάσει κάπου 34-35 χρόνια από τότε, αλλά η ίδια ισορροπία εξακολουθεί να υφίσταται. Η πόλη του Liverpool πλειοψηφικά εξακολουθεί να παραμένει αντίπαλος των Tories (του συντηρητικού κόμματος) που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια.
Ένας μάλιστα από τους πιο πρόσφατους ηγέτες των Tories, ο Boris Johnson, αρνήθηκε να απολογηθεί στο Κοινοβούλιο για δηλώσεις του τύπου «η κουλτούρα του θύματος» που αφορούσαν την πόλη μαζί με τα εσφαλμένα πιστεύω του για τις αιτίες της τραγωδίας του Hillsborough.
Κατά καιρούς, οι οπαδοί των Κόκκινων ανταποκρίνονται στα τραγούδια τύπου «πάντα το θύμα» με αντίστοιχα δικά τους που αναφέρονται στην Thatcher, όπως για παράδειγμα το «Maggie’s in the mud», εξακολουθώντας έτσι να δείχνουν την περιφρόνηση τους για την πρώην Πρωθυπουργό, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχε αρχίσει να ενστερνίζεται την ιδέα της «ελεγχόμενης παρακμής» για την πόλη του Liverpool.
Η ιδέα της «ελεγχόμενης παρακμής», θυμίζουμε για ιστορικούς λόγους, είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στο υπουργικό συμβούλιο της Thatcher μετά την εξέγερση των 9 ημερών στο Toxteth -ξεκίνησε την 3η Ιουλίου του 1981, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανεργίας και της χειροτέρευσης της οικονομίας της χώρας και γρήγορα η σπίθα της μεταφέρθηκε και σε άλλες αγγλικές πόλεις.
Το σύνθημα όμως «Maggie’s in the mud» θα πρέπει να πούμε ότι αποτελεί την απελπισμένη αντίδραση των οπαδών των Κόκκινων, όταν ακούν το σύνθημα του «Πάντα το Θύμα» και δυστυχώς εκτοξεύεται και εναντίον οπαδών ομάδων που οι κοινότητες τους δεν είναι φιλικά προσκείμενες προς τους Tories.
Όπως είπαμε πρόκειται για μια απελπισμένη αντίδραση των οπαδών απέναντι στην ειρωνική διάθεση των αντιπάλων τους οι οποίοι σημαδεύουν το στάτους της ίδιας της πόλης του Liverpool.
Ας σκεφτούμε επίσης και το εξής.
Αν οπαδοί άλλων ομάδων είχαν σκοτωθεί και είχαν αγνοήσει, κατηγορήσει, βρωμίσει με ψέματα τους φίλους και συγγενείς τους για δεκαετίες θα παρέμεναν ήσυχοι;
Αυτό που συνέβη στο Hillsborough θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα και σχεδόν συνέβη σε ημιτελικό του FA Cup – πάλι, μεταξύ των Wolves και Tottenham στο ίδιο γήπεδο, το 1981.
Η τραγωδία του Hillsborough αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός που δεν έχει να κάνει με το στάτους του «θύματος» όπως εξακολουθεί να πιστεύει μια σημαντική μερίδα φιλάθλων-οπαδών άλλων ομάδων.
Έχει να κάνει με το πως ‘έβλεπαν’ το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους οι επικεφαλής της εξουσίας τότε και οι μαριονέτες τους, καθώς και το πόσο εύκολο ήταν να δυσφημίσουν τους οπαδούς των Κόκκινων ως χούλιγκανς και ‘αντιπροσώπους’ μιας ‘εθισμένης’ στο αλκοόλ εργατικής κουλτούρας.