Η UEFA ετοιμάζει πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, ύψους 6 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας στους ισολογισμούς τους, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να λάβουν δάνεια χαμηλού επιτοκίου, για να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.
Και ενώ για πολλούς συλλόγους, που «μέτρησαν τα κουκιά τους» και έλαβαν σοβαρά υπόψη τις οικονομικές συνέπειες από τον COVID-19, θα είναι μια ευπρόσδεκτη πηγή χρηματοδότησης, η οποία θα επιτρέψει στα ταμεία τους ν’ ανασάνουν, για μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο χρέος και δημοσίευσαν σημαντικές απώλειες στα ταμεία τους, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεφύγουν από το χάος και να διατηρήσουν την ανισότητα που υπάρχει στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό οικοσύστημα.
Η οικονομική σύνεση, η οποία χαρακτηρίζει την Fenway Sports Group, είδε τους Αμερικάνους ιδιοκτήτες να επαινούνται αλλά και να επικρίνονται, καθώς η Liverpool έφτασε στην επιτυχία έχοντας επενδύσει λιγότερα στο προϊόν εντός γηπέδου από τους βασικούς της αντιπάλους.
Η Liverpool, στους λογαριασμούς της για το έτος που έληξε τον Μάιο του 2020, στους οποίους αντικατοπτρίστηκαν οι πρώτοι τρεις μήνες της πανδημίας, είχε ακαθάριστο χρέος 268 εκατομμυρίων λιρών, αν και το μέγεθος αυτού του χρέους μπορεί εύκολα να αναλυθεί.
Όπως και με τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, η Liverpool είχε πρόσβαση σε μια ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση, με μια τράπεζα, για πολλά χρόνια.
Η διευκόλυνση ανακυκλούμενου δανείου είναι μια μορφή πίστωσης που δίδεται από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και παρέχει στον δανειολήπτη τη δυνατότητα ανάληψης, εξόφλησης και ανάληψης ξανά. Ένα ανακυκλούμενο δάνειο θεωρείται ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο λόγω της αποπληρωμής και της επαναχρηματοδότησης.
Η Liverpool αναχρηματοδότησε την τρέχουσα διευκόλυνσή της τον Ιανουάριο του 2020, για μια πενταετή περίοδο, αποκτώντας πρόσβαση σε πίστωση έως και 200 εκατ. λιρών, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου κίνησης.
Όταν το ποδόσφαιρο σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020, οι ροές εσόδων άρχισαν να στερεύουν και υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η σεζόν της Premier League, κάτι που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τους συλλόγους και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.
Οι μισθοί έπρεπε ακόμα να πληρωθούν και οι δεσμεύσεις να τηρηθούν, και ενώ ο σύλλογος είχε ακόμη καθαρά μετρητά 92 εκατ. λιρών στα ταμεία του, η FSG έλαβε την απόφαση για ανάληψη ολόκληρου του ποσού από την πιστωτική διευκόλυνση, η οποία έχει επιτόκιο 1,21 %, για ενίσχυση των ταμειακών ροών, κατά την πρώτη περίοδο κλειδώματος και την αναστολή του ποδοσφαίρου.
Συνολικά αναλήφθηκαν 197 εκατ. λίρες από την πιστωτική διευκόλυνση, αν και ένα σημαντικό μέρος αυτού του δανείου έχει εξοφληθεί ήδη μετά την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου και την εισροή εσόδων στα ταμεία της ομάδας τους τελευταίους μήνες.
Το ποσό των 197 εκατ. λιρών προστέθηκε στις 71 εκατ. λίρες που χρωστάει η Liverpool στους ιδιοκτήτες της FSG, αποπληρώνοντας επιπλέον 8 εκατομμύρια λίρες από το δάνειό τους, ύψους 110 εκατ. λιρών, για την ανάπλαση της Main Stand στο Anfield. Αυτό αυξάνει το ακαθάριστο χρέος του συλλόγου στα 268 εκατ. λίρες. Το τρέχον δάνειο από την FSG αποπληρώνεται χωρίς τόκο.
Αλλά το χρέος αποτελεί ζήτημα μόνο εάν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και ενώ η Liverpool πιθανότατα θα καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες, όταν οι λογαριασμοί για το έτος που λήγει τον Μάιο του 2021 δημοσιοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, με το πλήρες έτος της πανδημίας να εμφανίζεται, οι αξιωματούχοι της ομάδας αναμένουν μια ισχυρή ανάκαμψη το 2022, με τα εμπορικά έσοδα να καταφέρνουν να διατηρηθούν και ακόμη και να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Manchester Utd είναι το πιο προφανές παράδειγμα χρέους στην Premier League, καθώς η οικογένεια Glazer απέκτησε την ομάδα με εξαγορά, φορτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια χρέος στο σύλλογο, χωρίς να χρησιμοποιήσει το δικό της κεφάλαιο.
Το ακαθάριστο χρέος των Spurs ανέρχεται σε 831 εκατ. λίρες, το μεγαλύτερο στην Premier League. Το νέο τους γήπεδο, το οποίο κόστισε 1 δισεκατομμύριο λίρες, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία αυτού του τεράστιου ποσού. Και με το σύλλογο να μη μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη του νέου γηπέδου, για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω του COVID-19, δεν μπόρεσε να καταγράψει τα εισοδήματα που ήλπιζε.
Για τους Spurs μπορεί να υποστηριχθεί ότι το χρέος προέκυψε από επένδυση σε μεγάλες υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να εξοφληθούν στο μέλλον. Όμως, κοιτάζοντας τη La Liga, το χρέος αξίας 1,1 δισ. λιρών της Barcelona προήλθε από ένα μείγμα έργων υποδομής, απερίσκεπτων μισθολογικών δαπανών και πληρωμών τρελών ποσών στο μεταγραφικό παζάρι, με απώτερο σκοπό την ποδοσφαιρική κυριαρχία. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η καταγραφή ζημιάς ύψους 411 εκατ. λιρών για το τελευταίο οικονομικό έτος.
Είναι μια πολιτική που απέτυχε παταγωδώς και η Barcelona, όπως και η Real Madrid και η Juventus πλήρωσαν το τίμημα, καθώς συνεχίζουν να παραμένουν κολλημένες στην ιδέα της European Super League θεωρώντας την ως απάντηση στα δεινά τους!
Θα έπρεπε, όμως, οι μεγαλύτεροι σύλλογοι, οι οποίοι ήταν οι πιο απερίσκεπτοι να έχουν πρόσβαση σε ένα ταμείο 6 δισ. λιρών για να διορθώσουν τα προβλήματά τους και να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή ελίτ ποδοσφαίρου;
Ή μήπως τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βοήθεια σε εκείνους τους συλλόγους, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα οικονομικά τους με σύνεση και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μέλλον για τους ίδιους μετά την πανδημία;
Αξιωματούχοι συλλόγων από όλη την Ευρώπη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι μια πιθανή βοήθεια από την UEFA θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των συλλόγων που ήταν οι πιο απερίσκεπτοι.
«Αυτή η διευκόλυνση δανεισμού δεν πρέπει να παραχωρείται σε συλλόγους, οι οποίοι απέτυχαν με τους χειρισμούς τους να έχουν σταθερό ισολογισμό, όπως η Barcelona», δήλωσε ο Bart Verhaeghe, βασικός μέτοχος της βελγικής πρωταθλήτριας Club Brugge στο Bloomberg.
«Δεν τους αξίζει η χρηματική βοήθεια».
«Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να είναι ανταμοιβή για καλή διαχείριση και οικονομική πειθαρχία, όχι διάσωση για συλλόγους που καίνε μετρητά», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της Δανικής ομάδας FC Helsingor, Jordan Gardner, επίσης μιλώντας στο Bloomberg.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Ilja Kaenzig, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής VfL Bochum 1848: «Το ποδόσφαιρο έχει γίνει μια επιχείρηση στην οποία ο νικητής παίρνει τα πάντα. Αυτό, τελικά, θα μπορούσε να καταστρέψει την επιχείρηση. Υπάρχουν σύλλογοι που ήδη πάλευαν πριν από την πανδημία. Η πρόσβαση σε μια τέτοια δομή θα τους επέστρεφε στο σωστό δρόμο ή θα αύξανε τα προβλήματά τους στο μέλλον».
Αν όμως κάποιοι σύλλογοι, οι οποίοι έχουν κάνει κακή διαχείριση των οικονομικών τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια από την UEFA φέρνοντας τους σε θέση ισχύος στη μεταγραφική αγορά, το επόμενο καλοκαίρι, η Liverpool θα μπορούσε κάλλιστα να παγιδευτεί στην οικονομική πολιτική της και να αποτύχει στην προσπάθεια της να φέρει στο Anfield παίκτες από το πάνω ράφι.