Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Tα πλήρη οικονομικά δεδομένα του Champions League!

Tα πλήρη οικονομικά δεδομένα του Champions League!

Η Liverpool κατάφερε με τη νίκη της επί της Middlesbrough την τελευταία αγωνιστική να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League. Οι «Reds» κάνανε μία νίκη που τους έδωσε τον τελευταίο στόχο που είχε απομείνει στη χρονιά, καθώς μετά την αποτυχία κατάκτησης κάποιου «ασημικού», είχε καταστεί ως ο απόλυτος στόχος την σεζόν. Αυτό το κατόρθωμα της ομάδας του Jurgen Klopp έχει μεγάλη σημασία στο «γόητρο» του συλλόγου, ο οποίος μετά από 3 χρόνια επιστρέφει στο τοπ επίπεδο της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, όμως το σημαντικότερο θετικό, το οποίο αρκετές φορές παραβλέπεται, είναι το οικονομικό κέρδος.

Πάμε όμως να μιλήσουμε με δεδομένα. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League (και φυσικά στο Europa League) αποκομίζουν οικονομικό όφελος από δύο πηγές. Αρχικά από την απόδοσή τους στα παιχνίδια και στη συνέχεια από το μερίδιο τους από τα τηλεοπτικά συμβόλαιο, το γνωστό σε όλους «market pool».

To market pool είναι ένα σταθερό ποσό, το οποίο μοιράζεται στις ομάδες των διαφόρων χωρών αναλογικά με τη δυναμική της κάθε χώρας. Αυτό το ποσό επηρεάζεται από τη δυναμική που έχει η «τηλεοπτική αγορά» κάθε χώρας στο Ευρωπαϊκό στερέωμα και από την δυναμική που έχει η κάθε χώρα στις διοργανώσεις της UEFA.

Ενδεικτικά, μπορεί στο Champions League του 2014/15 η Liverpool να τερμάτισε 3η στον όμιλό της, όμως οι «Reds» πήραν 23 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τη 2η Βασιλεία που κέρδισε μόλις 3.25 εκατομμύρια!

Από κει και έπειτα όμως, το market pool επηρεάζεται και από τον αριθμό των ομάδων που έχει κάθε χώρα στους ομίλους του Champions League. To market pool κάθε χώρας είναι ένα συγκεκριμένο ποσό που ξεχωρίζει η UEFA για όλους τους συμμετέχοντες κάθε χώρας και μοιράζεται μετά αναλογικά με τη θέση που έχει τερματίσει κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν στις ομάδες που φτάνουν στους ομίλους.

Με απλά λόγια, σε περίπτωση που η Liverpool περάσει τα play off και βρεθεί στην φάση των ομίλων, θα πάρει τα λιγότερα απ’τις 4 ομάδες που θα στείλει η Premier League, με το ποσό να μοιράζεται (αναλογικά) στα 4. Αν αποκλειστεί, το ίδιο ποσό θα μοιραστούν 3 ομάδες (Chelsea, Tottenham, City), ενώ αν περάσει και η Liverpool αλλά και η Manchester United (σε περίπτωση που κερδίσει τον Ajax την Τετάρτη στον τελικό του Europa League), τότε το ποσό θα μοιραστεί δια του 5!

Όπως καταλάβατε, η Liverpool (και οι άλλες 3 ομάδες από πάνω της) έχει κάθε λόγο να στηρίζει την ομάδα του Ajax την Τετάρτη, καθώς το ποσό (που στο περίπου θα κυμαίνεται από 20 εκατομμύρια, χωρίς να έχουμε οριστικό νούμερο) ενδέχεται να μειωθεί αισθητά σε περίπτωση νίκης της United.

Πριν από το market pool πάντως, έχουμε και την φάση των play off. Εκεί η Liverpool (μιλώντας με τα φετινά δεδομένα) έχει 3 εκατομμύρια από την συμμετοχή, ενώ αν προκριθεί (κάτι που όλοι εύχονται) θα πάρει 2 εκατομμύρια ακόμα ως μπόνους, συν φυσικά τα χρήματα που θα δικαιούται από το market pool.

Από κει και πέρα, ας αναφέρουμε ότι η συμμετοχή στους ομίλους συνεπάγεται ένα «μπόνους συμμετοχής» της τάξης των 12.7 εκατομμυρίων ευρώ, 1.5 εκατομμύρια ευρώ είναι η κάθε νίκη και 500.000 ευρώ η κάθε ισοπαλία. Η πρόκριση στην φάση των 16 συνεπάγεται με ένα μπόνους 6 εκατομμυρίων, τα προημιτελικά δίνουν άλλα 6.5, ενώ τα ημιτελικά 7.5 εκατομμύρια.

Τέλος, αν η Liverpool καταφέρει να φτάσει στον τελικό, πέρα από την ανεκτίμητης αξίας χαρά της Ευρωπαϊκής διάκρισης, στα ταμεία του συλλόγου μπαίνουν 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περίπτωση νίκης στον τελικό, το ποσό αυτό αυξάνεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ! Μιλάμε λοιπόν για περίπου 100 εκατομμύρια συνολικά σε κέρδη, αν κάποια αγγλική ομάδα κάνει όλη την πορεία προς το τέλος!

Και όλα αυτά χωρίς να προσθέσουμε τα έξτρα έσοδα από εισιτήρια (με τα φετινά δεδομένα μιλάμε για 2 εκατομμύρια ανά παιχνίδι), πωλήσεις προϊόντων και μπόνους από χορηγούς της ομάδας.

Δεν μπορούμε να έχουμε από τώρα ένα ακριβές ποσό (μιας και τα χρήματα δεν αποκλείεται να αυξηθούν κι άλλο – ναι, κι άλλο! – για την επόμενη σεζόν), όμως είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για πολλά χρήματα στο τραπέζι, ακόμα και αν δεν κάνει η ομάδα την ονειρική πορεία προς ένα ακόμα Ευρωπαϊκό τίτλο που όλοι ονειρεύονται, όμως ακόμα κι έτσι μιλάμε για ένα σημαντικό – επιπρόσθετο – χρηματικό κεφάλαιο. Δεν είναι παράλογο λοιπόν το γεγονός ότι η συμμετοχή της ομάδας στο Champions League αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για πολύ πιο σοβαρή μεταγραφική ενίσχυση του ρόστερ μιας και το ενδεχόμενο κέρδος είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογο.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com