Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Liverpool (Μέρος 1ο)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Liverpool (Μέρος 1ο)

Καθώς ο Arne Slot αρχίζει και συνηθίζει στον ρόλο του ως head coach της Liverpool, υπάρχει μια συναρπαστική δεξαμενή φρέσκων ιδεών από την οποία φαίνεται να αντλεί συνεχώς το νέο του επιτελείο.

Οι καινοτόμες προπονητικές μέθοδοι των assistant coaches Sipke Hulshoff και John Heitinga. Η ζωηρή φωνή του επικεφαλής φυσικής απόδοσης Ruben Peeters και οι δημιουργικές ασκήσεις στην προπόνηση των τερματοφυλάκων από τον Fabian Otte.

Όμως εκτός αγωνιστικών και προπονητικών χώρων, η Liverpool έχει αναπτύξει έναν βοηθό προπόνησης που θα μπορέσει να τους βοηθήσει στην εκτέλεση ελεύθερων χτυπημάτων και αυτός ο βοηθός δεν είναι καν… άνθρωπος!

Το τμήμα ανάλυσης των Κόκκινων το οποίο είναι φημισμένο για την πρωτοποριακή του εργασία, έχει ως επικεφαλής τον Διευθυντή Έρευνας William Spearman ο οποίος ανέλαβε το 2023 από τον Ian Graham.

Στην πιο πρόσφατη ‘επιχείρηση’ τους συνεργάζονται με την Google DeepMind χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για την σωστή επιλογή στρατηγικών στα ελεύθερα χτυπήματα και ειδικά στα κόρνερ.

Η συνεργασία αυτή έφτασε στο αποκορύφωμα της με μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, την TacticAI:an AI for football tactics.

Το πρόγραμμα αυτό το οποίο καθοδηγήθηκε από τους ερευνητές Zhe Wang και Petar Velickovic, χρησιμοποίησε δεδομένα από 9.963 κόρνερ τα οποία συλλέχθηκαν από τις σαιζόν 2020/21, 2021/22 και 2022/23 της Premier League (μέχρι τον Ιανουάριο του 2023) και τους προμήθευσε με πληροφορίες για το ύψος και το βάρος του κάθε παίκτη, την αρχική τους θέση και τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των κόρνερ.

Η πληροφορία για τον κάθε παίκτη κατέστησε ικανούς τους ερευνητές να προβλέψουν τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου στησίματος στην εκτέλεση ενός κόρνερ. Για παράδειγμα ποιος παίκτης είναι πιθανότερο να λάβει την μπάλα; Θα οδηγήσει η ακολουθία αυτή σε σουτ;

Από τη στιγμή που αυτή η ακολουθία ολοκληρωθεί το τμήμα ανάλυσης μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα σύμφωνα με την οποία μπορεί να συγκρίνει αν παρόμοιες ρουτίνες ήταν επιτυχείς στο παρελθόν.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως η TacticAI μπορεί να σχεδιάσει από την ανάλυση αυτή και να δημιουργήσει υποθέσεις ώστε να βελτιώσει το αποτέλεσμα του κόρνερ, όπως για παράδειγμα την αλλαγή στις θέσεις των παικτών και τον προσανατολισμό του σώματος των ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να δεχτούν κάποιο σουτ από κάποια κόρνερ.

Ας σημειωθεί πως η ικανότητα του μοντέλου της Google DeepMind καθιστά πλέον ικανούς τους ειδικούς στο επιτελείο των Κόκκινων – βοηθούς προπονητές, αναλυτές βίντεο, επιστήμονες στην ανάλυση δεδομένων, να διακρίνουν και να συνδέσουν τα αποτελέσματα των προτάσεων της TacticAI (οι προτάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για αλλαγή στη ρουτίνα αγγίζουν το 90%) με την πραγματικότητα στον αγωνιστικό χώρο.

Πριν την χρήση του μοντέλου αν και υπήρχαν οι προτάσεις δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στην δομή των τακτικών.

Μικρές αλλαγές στις αποστάσεις, στον συγχρονισμό και στη λήψη αποφάσεων μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και στην ήττα, όπως λέει ο Petar Velickovic.

«Ο σκοπός δεν είναι να σας πούμε πως ένας παίκτης πρέπει να μετακινηθεί δύο ή τρία μέτρα προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στον χώρο ενός παίκτη στον προσανατολισμό του, στην ταχύτητα του τα οποία στοιχεία βέβαια είναι σχετικά μικρά αλλά είναι απαραίτητα σκόπιμα» λέει ο Velickovic.

Ένας κύριος στόχος για το πρόγραμμα των Κόκκινων με την Google DeepMind είναι να προμηθευτούν οι προπονητές και οι αναλυτές τους με ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει στη ροή των εργασιών τους.

Οι αναλυτές συχνά παρακολουθούν εκατοντάδες βίντεο πριν από έναν αγώνα, κάτι το οποίο απαιτεί ώρες εργασίας γεμάτες ένταση. Η ικανότητα της TacticAI να ‘κοσκινίζει’ τις παρόμοιες ρουτίνες των αντιπάλων και να καθορίζει τις αμυντικές στρατηγικές, είναι εξαιρετική και σημαντικά χρήσιμη.

Συνεχίζεται…

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Liverpool

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com