Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Συμπεράσματα από την περιοδεία της Liverpool στις Η.Π.Α. (Μέρος 2ο)

Συμπεράσματα από την περιοδεία της Liverpool στις Η.Π.Α. (Μέρος 2ο)

Μια ιδιαίτερα θετική προοπτική στην χρήση των ακραίων αμυντικών από τον Slot είναι η δυναμική εκείνη που επιτρέπει τους Κόκκινους να επιτίθενται με 5 παίκτες- το διαπιστώσαμε στον αγώνα εναντίον της Manchester United.

Σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να επιτίθενται με 5 παίκτες μπροστά από την μπάλα, ενώ αμύνθηκαν με 5 παίκτες πίσω από αυτήν (ο ένας ακραίος αμυντικός ψηλά ενώ ο άλλος πιο πίσω).

Αυτό φυσικά δεν θα μπορεί να γίνεται συνεχώς, αφού χτίζουν τις επιθέσεις τους από τη βάση του 4-2-4 αλλά η προοπτική για να συμβεί κάτι τέτοιο θα τους φανεί πολύ χρήσιμη.

Όταν επίσης ο αντίπαλος χτίζει τις επιθέσεις του λίγο πιο ψηλά, η Liverpool αλλάζει το σύστημα της σε 4-4-2. Είδαμε τους Szoboszlai και Elliott να οδηγούν σε τέτοιες περιπτώσεις την πίεση στον αντίπαλο με φανταστικό τρόπο, πιέζοντας συνεχώς τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς αλλά και φροντίζοντας να κλείσουν τον χώρο με τις κινήσεις τους στο Νο6 των αντιπάλων (παρόμοια με τις City και Arsenal).

«Είναι ένα κομψό Ολλανδικό σύστημα. Οι παίκτες είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι από συγκεκριμένα πρότυπα όταν παίζουμε. Έχει δημιουργηθεί θετικός θόρυβος μέσα στην ομάδα» λέει ο Elliott και συνεχίζει. «Είναι αρκετά διαφορετικό (από του Klopp). Έχει να κάνει περισσότερο με την κατοχή.».

Ο Curtis Jones επίσης όταν μίλησε για τη νέα Liverpool είπε: «Δεν βιαζόμαστε πλέον να επιτεθούμε. Και αυτό μου ταιριάζει πολύ.».

Όσοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν την προπόνηση των Κόκκινων στο Lincoln Financial Field της Philadelphia, αποκάλεσαν την εμπειρία ως εκπαίδευση. Ενώ ο Klopp θα έκανε πίσω αφήνοντας τον Pep Lijnders να οδηγεί την προπόνηση, ο Ολλανδός τεχνικός θέλει να έχει τα ηνία της ομάδας και εκεί.

«Σκοτώστε τους με τις πάσες… μετακινήστε την μπάλα» ακούστηκε να φωνάζει. Σε κάποια στιγμή χρησιμοποίησε τη σφυρίχτρα του για να σταματήσει την προπόνηση και ζήτησε από τον Κώστα Τσιμίκα να του δώσει την μπάλα. Ήθελε να του δείξει πως να τρέξει από πίσω και μετά πως με την κίνηση του κάνοντας λίγο πίσω να πάρει την μπάλα στα πόδια του.

«Άνοιξε το κορμί σου και ψάξε για μια διαδρομή προς τα μέσα» του είπε.

Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης σε διάρκεια χρόνου άσκησης, 10 παίκτες προσπάθησαν να δημιουργήσουν επιθέσεις ενώ τους πίεζαν 9 αντίπαλοι. Δόθηκε καθαρά έμφαση στους ένας εναντίον δύο μέχρι να βρεθούν χώροι και στη συνέχεια να βρεθεί η μπάλα με χαμηλές σέντρες στην μικρή περιοχή.

Το Σαββατόβραδο στη South Carolina, το τρίτο γκολ των Κόκκινων εναντίον της Manchester United ήταν καθαρά αποτέλεσμα εκείνης της άσκησης, καθώς ο Conor Bradley συνδυάστηκε με τον Mo Salah από τα δεξιά, το σουτ του Diogo Jota αποκρούστηκε και ακολούθησε ο Τσιμίκας για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Salah δείχνει ιδιαίτερα κινητικός μετά από το απαραίτητο διάλειμμα του καλοκαιριού. Και αυτό του επιτρέπει αφήσει πίσω του την περσινή δύσκολη σαιζόν, βάζοντας οριστικά τελεία σε αυτό το κεφάλαιο της καριέρας του. Σε διαδρόμους του αγωνιστικού χώρου με μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος έδειξε ότι δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν.

Επειδή όμως στο pressing αποτελεί μέρος της γραμμής των 4 (μπροστά), θα πρέπει να επιλέγει συνειδητά πότε θα αλλάζει θέση για να πιέζει τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς (όπως έκανε υπό τον Klopp) και πότε θα παραμένει παθητικός για να κρατήσει συμπαγή τη μεσαία γραμμή.

Έχει βέβαια την άδεια να πιέζει σε ανοιχτό παιχνίδι, αλλά όχι τόσο συχνά όπως συνέβαινε επί Klopp γιατί πλέον μπροστά πιέζουν οι δύο κεντρικοί της επιθετικής τετράδας, σε αντίθεση με το στυλ του Klopp όπου πίεζε ο ένας από αυτούς. Αν σε αυτή την περίπτωση ο Salah ακολουθήσει τη λάθος επιλογή του, τότε δημιουργούνται προβλήματα από τη δική του πλευρά. Επί Klopp αυτό δεν ήταν πρόβλημα γιατί στη μεσαία γραμμή οι Κόκκινοι διέθεταν τρεις ιδιαίτερα κινητικούς και αθλητικούς παίκτες που μπορούσαν να καλύψουν το πλάτος του γηπέδου οριζόντια, ενώ επί Slot διαθέτουν μόνο δύο.

Ανανεωμένος γύρισε και ο Diogo Jota του οποίου η περσινή σαιζόν ήταν δύσκολη λόγω τραυματισμών. Με την επιστροφή των Cody Gakpo, Darwin Nunez και Luis Diaz ο Slot γνωρίζει πως διαθέτει εξαιρετική δύναμη πυρός.

Συνεχίζεται…

Συμπεράσματα από την περιοδεία της Liverpool στις Η.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com