Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τι σημαίνουν οι νέοι κανονισμοί PSR για κάθε ομάδα της Premier League (Μέρος 1ο)

Τι σημαίνουν οι νέοι κανονισμοί PSR για κάθε ομάδα της Premier League (Μέρος 1ο)

Ένα τρένο που έτρεχε με ταχύτητα για ένα χρόνο περίπου, έφτασε στο σταθμό της Premier League την Άνοιξη και οι 20 ομάδες ομόφωνα συμφώνησαν πως ήταν έτοιμες για να ανέβουν σε αυτό.

Μια προσωρινή συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των μετόχων των ομάδων στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα μπουν σε ισχύ πριν από τη σαιζόν 2024/25.

Τα κόστη των ομάδων παραχωρούν τη θέση τους στους κανονισμούς περί κέρδους και βιωσιμότητας PSR (Profit and Sustainability Regulations) ενώ τα όρια στα έξοδα θα καθορίζονται από τον τζίρο των ομάδων και τις πωλήσεις παικτών. Ουσιαστικά ένα ‘μαλακό’ salary cap αντικαθιστά την παραδοσιακή τακτική των αποδεκτών ζημιών των ομάδων.

Αυτός ο νέος δρόμος ακολουθεί αυτόν που άνοιξε η UEFA το 2022 και υπόσχεται πως τα οικονομικά των ομάδων θα αξιολογούνται από διαφορετική οπτική γωνία.

Πόσο όμως διαφορετική θα είναι η ζωή για τις ομάδες της Premier League με τους νέους κανονισμούς;

Σε μια σαιζόν, όπως η προηγούμενη στην οποία οι Nottingham Forest και Everton έχασαν (αφαιρέθηκαν) βαθμοί για παρατυπίες στα όρια εξόδων, η αποδοχή του κατά πόσο είναι κατάλληλοι οι κανονισμοί του PSR, δεν είναι κοινώς αποδεκτή.

Για μια λογιστική περίοδο τριών χρόνων επιτρεπόταν παραδοσιακά στις ομάδες να δηλώνουν απώλειες της τάξης έως και 105 εκατομμύρια λίρες, με τον αριθμό αυτό να είναι μικρότερος στην περίπτωση που οι ομάδες έπεφταν στην Championship.

Διάχυτη ήταν όμως η κοινή παραδοχή για μεταρρύθμιση.

Η UEFA βοήθησε στην επιτάχυνση και στη διάδοση αυτής της παραδοχής με τις αλλαγές που επέβαλε τους τελευταίους 18 μήνες. Οποιαδήποτε ομάδα αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες που επιβάλλουν όρια στα έξοδα που αφορούν τους μισθούς των παικτών, στην απόσβεση μεταγραφών και στα ποσά που δαπανώνται στους ατζέντηδες.

Τα παραπάνω ποσά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 70% των συνολικών εσόδων για την σαιζόν 2025/26. Ας σημειωθεί πως για την προηγούμενη σαιζόν το όριο αυτό ήταν στο 90% και για τη σαιζόν 2024/25 στο 80%.

Πολύ απλά λοιπόν η Premier League αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της UEFA και ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των 20 ομάδων που συναντήθηκαν στο Λονδίνο συμφώνησαν επί της αρχής να εισάγουν τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς από τη σαιζόν 2025/26.

Ένα νέο πλαίσιο θα περιορίσει τις ομάδες της Premier League που θα αγωνίζονται στην Ευρώπη (συνήθως 7 ή 8 σε κάθε σαιζόν) στο να ξοδεύουν το 70% του τζίρου τους αλλά- και αυτή είναι η διαφορά από την UEFA, θα επιτρέψει στις υπόλοιπες της κατηγορίας αν θελήσουν να φτάσουν στο 85%. Η συμφωνία αυτή ήταν απαραίτητη ώστε το πλαίσιο αυτό να έχει την υποστήριξη των ομάδων εκείνων της Premier League που δεν θα μπορούν να βασίζονται σε έσοδα προερχόμενα από Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Το νέο αυτό σύστημα θα βρίσκεται στην σκιά του υπάρχοντος PSR μοντέλου το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ-μετά λήγει, μέχρι και τη σαιζόν που έχουμε μπροστά μας. Αν οποιαδήποτε ομάδα βρεθεί να παραβιάζει τους κανονισμούς αυτούς τότε θα της αφαιρούνται βαθμοί αν και κάποιες ομάδες ζήτησαν αντί αυτού του μέτρου να υπάρχει χρηματική τιμωρία.

Συνεχίζεται…

Τι σημαίνουν οι νέοι κανονισμοί PSR για κάθε ομάδα της Premier League
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com