Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Γιατί η FSG επιδιώκει το μοντέλο των πολλών ομάδων; Συμφέρει τους Reds; (Μέρος 3ο)

Γιατί η FSG επιδιώκει το μοντέλο των πολλών ομάδων; Συμφέρει τους Reds; (Μέρος 3ο)

Με το μοντέλο διαχείρισης πολλών ομάδων από τον ίδιο όμιλο- οργανισμό, οι νέοι παίκτες θα μπορούν να δοθούν ως δανεικοί γνωρίζοντας ότι θα πάρουν τις ευκαιρίες και τα λεπτά συμμετοχής σε ανταγωνιστικό επίπεδο, κάτι που κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Ο Todd Boehly, ο ιδιοκτήτης της Chelsea περιέγραψε συνοπτικά αλλά ικανοποιητικά τα κίνητρα πέρυσι λέγοντας: «Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε πως μπορούμε να δώσουμε διεξόδους στα νέα μας αστέρια ώστε να καταφέρουν να μπουν στο αγωνιστικό πλάνο της Chelsea, προσφέροντας τους πραγματικό χρόνο παιχνιδιού».

Αυτό βέβαια δεν εγγυάται πως ο νέος παίκτης θα απολαύσει μια καριέρα στην μεγαλύτερη ομάδα του ομίλου, αλλά είναι πολύ πιθανό το όνομα του να αποκτήσει υπεραξία. Και σε αυτούς τους καιρούς του δηλωμένου κέρδους και των κανονισμών της βιωσιμότητας (PSR), αυτά είναι οφέλη που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τέλος δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε την διαθεσιμότητα των αναλύσεων scouting και δεδομένων σε έναν οργανισμό πολλών ομάδων, όπως το απέδειξε ήδη με τον καλύτερο τρόπο ο οργανισμός της Red Bull, με τις Leipzig και Salzburg να αποκομίζουν εξαιρετικά σημαντικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία.

Ποια όμως είναι τα μειονεκτήματα;

Δεν είναι όλα ρόδινα όπως ανακάλυψε πρόσφατα η Chelsea-η BlueCo, με τη συνεργασία της με το Στρασβούργο. Με ορατό τον κίνδυνο του υποβιβασμού από την Ligue 1, οι οπαδοί της Strasbourg αντέδρασαν με έντονο τρόπο για τη διαχείριση της ομάδας.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στη Lyon εναντίον του ομίλου John Textor’s Eagle Football Group (ιδιοκτήτρια της ομάδας) καθώς και στη Lorient, εναντίον της Black Knight Football Entertainment, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι ο Bill Foley της Bournemouth.

Ακόμα και η 777 Partners, η οποία πρόσφατα προσπάθησε να αγοράσει ή να αποκτήσει κάποιο πακέτο μετοχών της γειτόνισσας Everton είχε προβλήματα με τις ομάδες του χαρτοφυλακίου της- είναι ιδιοκτήτρια των Genoa CFC, Red Star FC (France), CR Vasco da Gama και Hertha BSC.

Άλλοι είχαν προβλήματα όταν δύο ομάδες τους έτυχε να αγωνίζονται στον ίδιο Ευρωπαϊκό θεσμό.

Η UEFA απαγορεύει τις ομάδες που βρίσκονται στην ίδια εταιρία να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη και αυτός ο κανονισμός δημιούργησε προβλήματα στις Brighton και Royal Union Saint- Gilloise (Belgium) όταν είχαν προκριθεί και οι δύο στο Europa League.

Επιτράπηκε τελικά στην Brighton συνεχίσει στο θεσμό, όταν ο ιδιοκτήτης της, ο Tony Bloom κατάφερε να πείσει την UEFA πως δεν είχε καμία αποφασιστική επίδραση στην Union.

H Aston Villa είχε το ίδιο πρόβλημα με την Πορτογαλική Vitoria στο Europa Conference League της προηγούμενης σαιζόν. Οι ιδιοκτήτες της Villa, Nassef Sawiris και Wes Edens ξεπέρασαν τις δυσκολίες μειώνοντας το πακέτο μετοχών τους στη Vitoria.

Κατ’ επέκταση η Liverpool αντιμετώπισε θέματα με τις AC Milan και Toulouse γιατί και στις δύο ομάδες ιδιοκτήτρια είναι η RedBird Capital Partners, η οποία όμως κατέχει και ένα ποσοστό μετοχών (11%) στην FSG. Ομοίως η RedBird κατάφερε να πείσει την UEFA πως και οι δύο ομάδες, οι AC Milan και Toulouse μπορούσαν να συνεχίσουν στον θεσμό του Europa League.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως υπάρχει εν ισχύ -μέχρι και αυτό το καλοκαίρι, κανονισμός της UEFA που δεν επιτρέπει μεταγραφές παικτών από την μια ομάδα στην άλλη όταν αυτές βρίσκονται στο ίδιο χαρτοφυλάκιο κάποιας εταιρίας.

Θα ακολουθήσει η Liverpool την τακτική των City και Chelsea;

Η προϋπόθεση είναι η ίδια. Η δημιουργία επωφελών συνεργασιών και η συγκομιδή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που θα φέρουν. Η αντιγραφή όμως του μοντέλου της Manchester City θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια και χρόνο.

Ας μην ξεχνάμε πως η City ‘τρέχει’ αυτό το πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία, φυτεύοντας ρίζες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ασία, Ευρώπη. Η επίδραση τους μεγαλώνει καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από την ομπρέλα της CFC.

Η FSG γνωρίζει όμως και έχει συνείδηση των οικονομικών της ορίων, οπότε δεν αναμένουμε να δράσει σε τέτοιο εύρος.

Μπορεί μέχρι σήμερα, η Liverpool να μην έχει ανακοινώσει έμμεσα ή άμεσα πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια της για ένα τέτοιο μοντέλο πολλών ομάδων, αλλά ο Edwards επέστρεψε έχοντας ως στόχο την επέκταση αυτή και η πρόσληψη του Pedro Marques, δείχνει την αποφασιστικότητα του για να επιτύχει και σε αυτόν τον τομέα.

Γιατί η FSG επιδιώκει το μοντέλο των πολλών ομάδων; Συμφέρει τους Reds;
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com