Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) γίνεται πιο συνηθισμένη, ειδικά με την εισαγωγή του chatGPT και η Liverpool βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής της τεχνολογίας στον ποδοσφαιρικό κλάδο.
Το ποδόσφαιρο ήρθε αργά στο «πάρτι» της τεχνολογίας. Με ατελείωτες μεταβλητές και μια συνεχώς μεταβαλλόμενη εικόνα, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διεισδύσει η επιστήμη στο όμορφο παιχνίδι. Από την αυγή του τον 19ο αιώνα, το ποδόσφαιρο απαιτεί τη λήψη αποφάσεων με βάση την εμπειρία των ατόμων ή μιας ομάδας.
Η στατιστική ανάλυση έχει φυσικά, γίνει βασικό μέρος του σύγχρονου παιχνιδιού, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στη γνώση ενός ειδικού για να ερμηνεύσει αυτά τα δεδομένα με τον σωστό τρόπο. Τώρα όμως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδόν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να παίρνει αποφάσεις για προπονητές.
Στο ποδόσφαιρο ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός αποτελεσμάτων σχεδόν κάθε στιγμή σε ανοιχτό παιχνίδι. Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να είναι σε θέση να προβλέπει τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες σε συγκεκριμένες καταστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους προπονητές μαζικά όταν παίρνουν αποφάσεις τακτικής.
Σε συνεργασία με την Liverpool, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind που ανήκει στην Google, κάνει ένα βήμα παραπέρα. Χάρη, εν μέρει, στην έρευνα και τη μοντελοποίηση που δοκιμάστηκε με τις πληροφορίες της Liverpool– ο σύλλογος παρείχε στην DeepMind δεδομένα για κάθε παιχνίδι της Premier League που παίχτηκε μεταξύ 2017 και 2019 – ελπίζουν να είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις για τους προπονητές και να δημιουργήσουν αποτελεσματικά έναν αυτοματοποιημένο βοηθό προπονητή βίντεο.
Ενώ το στυλ ποδοσφαίρου του Jurgen Klopp μπορεί μερικές φορές να φαίνεται χαοτικό, το χάος είναι προγραμματισμένο. Είναι από σχέδιο. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι καθ’ οδόν για να μπορέσει να κατανοήσει το οργανωμένο χάος και να βρει πώς να το αποτρέψει ή να το παρακάμψει.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι απίθανο να βασίζονται ποτέ αποκλειστικά στις συμβουλές των υπολογιστών. Ωστόσο, όσο πιο προηγμένη γίνεται η καθοδήγηση, τόσο πιο εύκολη θα μπορούσε να είναι η δουλειά ενός manager.
Παρά την «εγγενή αβεβαιότητα» του ποδοσφαίρου, όπως την περιέγραψε ο δημοσιογράφος Amit Katwala, οι προβλέψεις είναι ακόμα δυνατές. Το «Ghosting» είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να υποθέσει την πιθανότητα διαφορετικών αποτελεσμάτων.
Αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το Liverpool και το DeepMind, ο Katwala εξήγησε στο Wired πώς θα λειτουργούσε.
«Το έγγραφο δείχνει πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε ένα μοντέλο σε δεδομένα σχετικά με μια συγκεκριμένη ομάδα και ενδεκάδα για να προβλέψετε πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες της σε μια συγκεκριμένη κατάσταση», είπε η Katwala. «Αν για παράδειγμα χτυπήσετε μια μακριά μπάλα στο δεξί δοκάρι εναντίον της Manchester City, ο Kyle Walker θα τρέξει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ ο Stones μπορεί να κάνει κάτι άλλο.»
«Αυτό είναι γνωστό ως «φαντάσματα» – επειδή οι εναλλακτικές τροχιές επικαλύπτονται σε αυτό που πραγματικά συνέβη, όπως σε ένα βιντεοπαιχνίδι».
Η χρήση του AI θα το έκανε ακόμα πιο αποτελεσματικό. Ο Jason Stockwood, έγραψε στον Guardian για τις Brighton και Brentford, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα οι δύο υψηλότεροι επιτυχόντες στην Premier League, με βάση τους προϋπολογισμούς τους ούτως ή άλλως.
«Οι φήμες υποδηλώνουν ότι έχουν στρατιές «quants» που ψάχνουν να βρουν υποτιμημένους παίκτες σε αγορές παγκοσμίως, παρόμοια με το Moneyball», είπε ο Stockwood. «Η μηχανική εκμάθηση (ML) θα είναι ήδη μέρος των επιχειρηματικών συμφερόντων τους και θα βασίζεται στο ότι οι παίκτες θα συνεχίσουν την πορεία τους την επόμενη δεκαετία και θα καθιερωθούν στην ευρωπαϊκή σκηνή ποδοσφαίρου».
Με τους Reds να προσπαθούν να παραμείνουν στην κορυφή του παγκόσμιου παιχνιδιού, οποιαδήποτε βήματα προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη θα παρακολουθούνται στενά από τη Liverpool και θα εφαρμόζονται στις δικές τους πρακτικές όπου είναι δυνατόν.