Το μοντέλο του ελέγχου κόστους της UEFA επιτρέπει τουλάχιστον στις ομάδες να ξοδέψουν όπως επιθυμούν σε προγράμματα που αφορούν τις κοινότητες (εταιρική ευθύνη), υλικές υποδομές, στις ομάδες γυναικών και στην ανάπτυξη νέων παικτών, σε τομείς δηλαδή οι οποίοι εξαιρούνται από τους κανονισμούς της. Οι βελτιώσεις στα γήπεδα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα από τους αγώνες ενώ εστιάζοντας σε βελτιώσεις στις Ακαδημίες αυξάνονται οι ελπίδες για αξιοποίηση ντόπιων παικτών.
Η ευκαιρία για ανάπτυξη δηλαδή θα παραμένει πάντα εντός ορατότητας αλλά ο ρυθμός της δεν θα είναι τόσο γρήγορος όσο θα ήλπιζαν οι μικρότερες ομάδες.
«Πρόκειται να δημιουργηθεί μια γυάλινη οροφή περισσότερη ισχυρή από την προηγούμενη» λέει ο Chris Weatherspoon, λογιστής και σύμβουλος πολιτικής στην ομάδα Fair Game. «Δεν νιώθω σίγουρος πως οι αλλαγές αυτές θα έχουν μεγάλη επίδραση. Υποθέτω πως οι ομάδες που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι λεγόμενες ‘φιλόδοξες’. Τέτοιες ομάδες είναι οι West Ham, Newcastle και Aston Villa, δηλαδή αυτές που βρίσκονται λίγο πίσω από τις ‘Big Six’. Θα λέγαμε ότι αυτές οι ομάδες θα ‘κολλήσουν’ εκεί που βρίσκονται..».
«Θα ήταν πραγματικά καλό να είχαν όλες οι ομάδες την ίδια αφετηρία. Θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση αυτή από την υπάρχουσα αλλά δεν το βλέπω να γίνεται» συνέχισε.
Κατά πόσο αλλάζουν τα πράγματα αν μια ομάδα αγωνίζεται στα Κύπελλα της Ευρώπης?
Εκείνες οι ομάδες που έχουν εισιτήρια για την Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά από τις υπόλοιπες της Premier League. Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως το όριο των δαπανών τους δεν πρέπει να ξεπερνά το 70% και για εκείνες που δεν συμμετέχουν κάθε χρονιά στα Ευρωπαϊκά κύπελλα υπάρχει πρόβλημα.
Αν μια ομάδα, εκτός των ‘Big Six’ κατακτήσει μια θέση στην τετράδα της Premier League -κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και άρα αποκτήσει το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, το 70% αποτελεί τροχοπέδη δεδομένου ότι θα πρέπει να ανταγωνιστούν πολύ καλές ομάδες και άρα δεν θα μπορούν να ενισχύσουν όσο θα ήταν αναγκαίο το υπάρχων ανθρώπινο δυναμικό τους.
Το συγκεκριμένο ποσοστό θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις Aston Villa, Fulham, Brentford σε σύγκριση με την Manchester City που έχει συνηθίσει να βάζει στα χρηματοκιβώτια της περίπου 100 εκατομμύρια λίρες τη σαιζόν από την συμμετοχή της στο Champions League- αν και το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί όπως γνωρίζετε από τη νέα μορφή του κορυφαίου θεσμού στην Ευρώπη.
Οι ομάδες δηλαδή που αγωνίζονται συχνά στο Champions League δεν θα νιώσουν ιδιαίτερη πίεση, εκτός από εκείνες που αγωνίζονται σποραδικά σε αυτό καθώς και εκείνες που αγωνίζονται στα λιγότερο προσοδοφόρα Europa League και Conference League.
Η West Ham κατέκτησε το Conference League της περιόδου 2022/23 -το πρώτο της τρόπαιο από το 1980 και αυτό της απέφερε 19 εκατομμύρια λίρες. Κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών της υποχρεώσεων στην Ευρώπη τα έσοδα της αυξήθηκαν βέβαια με τους περισσότερους αγώνες και άρα περισσότερα εισιτήρια, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να θεωρηθούν σημείο εκκίνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της.
Μια ομάδα με έσοδα 250 εκατομμύρια λιρών (Newcastle) θα μπορεί να δαπανήσει το 85% αυτών για την ενίσχυση της, δηλαδή 212.5 εκατομμύρια. Αν προκριθεί στους ομίλους του Champions League και κάνει τέτοιου είδους πορεία σε αυτό που θα της αποφέρουν αλλά 50 εκατομμύρια, δηλαδή τα έσοδα της φτάσουν τα 300 εκατομμύρια, το όριο του 70% της επιτρέπει να δαπανήσει 210 εκατομμύρια.
Οι νέοι κανονισμοί οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό έλεγχο και συζήτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη – σε συναγερμό βρίσκεται και η PFA (Professional Footballer’s Association) για ενδεχόμενο salary cap στα μέλη της, εκτιμάται πως σήμερα αν βρίσκονταν σε ισχύ θα δημιουργούσαν προβλήματα, λιγότερα ή περισσότερα, στις μισές περίπου ομάδες της Premier League.
Συνεχίζεται…