Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τα κέρδη της Man Utd «δείχνουν» την επόμενη κίνηση της FSG στους Reds

Τα κέρδη της Man Utd «δείχνουν» την επόμενη κίνηση της FSG στους Reds

Η Manchester United αφήνει κέρδη ύψους 170 εκατ. λιρών, ένα αξιοσημείωτο γεγονός που παραπέμπει στην επόμενη κίνηση της FSG στη Liverpool.

Με φόντο την πιθανή πώληση του συλλόγου και την ίδια ημέρα που οι οπαδοί διαδήλωναν κατά της ιδιοκτησίας της οικογένειας Glazer έξω από το γήπεδο του Old Trafford, η Manchester United ανακοίνωσε κάποια υγιή οικονομικά αποτελέσματα.

Ως Plc, που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η United παρέχει τριμηνιαίες εκθέσεις κερδών για τους μετόχους της. Και ενώ η τιμή της μετοχής έχει παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, με τις αγορές να αντιδρούν στις εξελίξεις γύρω από την πιθανή εξαγορά, η οικονομική απόδοση του συλλόγου παραμένει σταθερή, με την τελευταία έκθεση να αναφέρει ότι ο σύλλογος αύξησε τα έσοδά του κατά 11% σε 170 εκατ. λίρες για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Αυτό ήταν αρκετό για να δει τη μετοχή της να κάνει άλμα και να προσθέσει άλλα 250 εκατ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, η οποία ανέρχεται πλέον σε περίπου 3,9 δισ. δολάρια.

Η ανθεκτικότητα του συλλόγου σε οικονομικό επίπεδο, παρά τη συνεχιζόμενη οργή των οπαδών για την ιδιοκτησία που φαινομενικά σέρνει τα πόδια της όσον αφορά την πώληση, καταδεικνύει άλλον έναν λόγο για τον οποίο η οικογένεια Glazer εξακολουθεί να εξετάζει τη μακροπρόθεσμη θέση της, καθώς, όπως και πολλές ομάδες ιδιοκτησίας, βλέπουν περισσότερα οικονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου.

Αυτή είναι μια άποψη που μοιράζονται και άλλοι όπως η Fenway Sports Group στη Liverpool, η οποία γρήγορα μεταστράφηκε από την αναζήτηση αγοραστή στην αναζήτηση επενδυτή πέρυσι. Αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι ρευστή, αν και δεν υπάρχουν σταθερά χρονοδιαγράμματα για το πότε ή αν αυτό θα καρποφορήσει, αλλά η επιθυμία της FSG να παραμείνει στο Anfield παραμένει.

Η FSG απέκτησε τους Reds για 300 εκατομμύρια λίρες το 2010. Από τότε ο όμιλος ιδιοκτησίας είδε την αξία των Reds ως περιουσιακό στοιχείο να ξεπερνά τα 4 δισ. λίρες. Αυτό δεν οφείλεται απλώς στη βελτίωση της υποδομής ή στης επιτυχίες στο γήπεδο, αν και τα δύο αυτά πράγματα αποτέλεσαν θετικούς παράγοντες για την αύξηση της αποτίμησης.

Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην παγκόσμια απήχηση που έχει η Liverpool, την οποία έχουν πολύ λίγοι σύλλογοι, και στο πώς η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορικού σήματος της Premier League μέσω της άνθησης των συμφωνιών με τα μέσα ενημέρωσης και των εμπορικών συνεργασιών επέτρεψε στις αποτιμήσεις των μεγαλύτερων συλλόγων να αυξάνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο.

Στην κλήση για τα κέρδη προς τους επενδυτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Manchester United, Richard Arnold, άφησε να εννοηθεί γιατί οι ιδιοκτήτες βλέπουν τα οφέλη του να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή να είναι πρόθυμοι να περιμένουν την καλύτερη δυνατή τιμή. Το ποδόσφαιρο της Premier League έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη συνέχιση του να αποτελεί μια πηγή μετρητών. Η πανδημία προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε πολλούς, αλλά οι όποιες ανησυχίες για μειωμένο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου διαλύθηκαν γρήγορα όταν τα γήπεδα άνοιξαν ξανά για τους φιλάθλους. Και ακόμη και τώρα, εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής, όπου οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών είναι συμπιεσμένοι, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να είναι σε θέση να αντέξει τη μακροοικονομική κατάσταση.

Ο Arnold είπε: «Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές αντιξοότητες, βλέπουμε ισχυρές ανοδικές τάσεις στην αξία των παγκόσμιων τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League και των διοργανώσεων της UEFA, καθώς και μια ανταγωνιστική αγορά χορηγιών με πολλούς νεοεισερχόμενους στην αγορά να επιδιώκουν να χτίσουν και να ενισχύσουν το εμπορικό τους σήμα μέσω της σύνδεσης με κορυφαίες παγκόσμιες αθλητικές μάρκες όπως η δική μας.»

Η προθυμία των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών να συνεχίσουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά και των εμπορικών εταίρων να συνεχίσουν να βλέπουν την αξία της Premier League και την παγκόσμια απήχησή της, επέτρεψε κάποια αισιοδοξία στους ιδιοκτήτες, αισιοδοξία που ενισχύθηκε επίσης από τις κινήσεις τόσο της UEFA όσο και της Premier League για την επίτευξη μεγαλύτερων οικονομικών ελέγχων που θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια κόστους στους ιδιοκτήτες.

Ο συνεχής πληθωρισμός των μισθών και των μεταγραφικών αμοιβών δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και θα υπάρξει ένα ανώτατο όριο με το τι θα είναι διατεθειμένοι/μπορούν να πληρώσουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, τα χρήματα των οποίων στηρίζουν τη δύναμη της Premier League, σε βάθος χρόνου χωρίς έλεγχο του κόστους.

Για την FSG, η Liverpool συνεχίζει να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο σε κατάσταση ανάπτυξης. Οι ομάδες της Premier League εξακολουθούν να υπολείπονται ορισμένων από τις αντίστοιχες ομάδες της Βόρειας Αμερικής όσον αφορά τις αποτιμήσεις, παρά την παγκόσμια δημοτικότητα του πρωταθλήματος που ξεπερνά σχεδόν κάθε άλλο ανταγωνιστικό αθλητικό πρωτάθλημα στον πλανήτη. Αυτές οι αποτιμήσεις θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν, αλλά για να δούμε αυτή τη συνεχή άνοδο, η ανάγκη για ανταγωνιστικές επιδόσεις κάθε χρόνο για να διατηρηθεί ένα ελκυστικό προϊόν είναι πιο σημαντική από ποτέ, περισσότερο από ό,τι στον βορειοαμερικανικό αθλητισμό. Αυτό απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε ό,τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Τα κέρδη της Man Utd «δείχνουν» την επόμενη κίνηση της FSG στους Reds

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com