Το συμβόλαιο του Emre Can εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι και η ανανέωσή του μοιάζει με πολύ δύσκολη εξίσωση. Το κόλλημα ανάμεσα στις δύο πλευρές εντοπίζεται κυρίως στην επιμονή των εκπροσώπων του Γερμανού είναι η εισαγωγή ρήτρας αποδέσμευσης και η άρνηση της Liverpool. Μοιάζει ένα πρόβλημα με δύο τελείως διαφορετικούς πόλους ωστόσο το liverpool.gr αξιοποίησε τις νομικές του γνώσεις και ίσως έχει τη λύση κάπου στη μέση και για τις δύο πλευρές και σας παρουσιάζει τα δεδομένα.
Τι είναι όμως αυτή η περίφημη ρήτρα αποδέσμευσης ή το γνωστό buy out clause; Κάθε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή είναι μία ατομική σύμβαση εργασίας. Βέβαια οι ποδοσφαιριστές στις περισσότερες χώρες υπάγονται σε ξεχωριστό νοθετικό καθεστώς από το σύνηθες εργατικό δίκαιο του κάθε κράτους. Οι ρήτρες αποδέσμευσης είναι όροι που συμφωνούνται στα συμβόλαια και εξασφαλίζουν την αποχώρηση του ποδοσφαιριστή ανεξάρτητα από τη βούληση του εργοδότη εφόσον όμως πληρωθεί μία άλλη προυπόθεση που είναι συνήθως η καταβολή ενός συμπεφωνημένου ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο του παίκτη κατά την υπογραφή, ανανέωση ή αναπροσαρμογή του.
Συνήθης όμως είναι η πρακτική να διαχωρίζονται οι ρήτρες αποδέσμευσης σε δύο θεμελιώδεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι «υποχρεωτικές ρήτρες αποδέσμευσης (obligatory release clauses)» οι οποίες προβλέπουν δέσμευση της ομάδας να παραχωρήσει έναν παίκτη εφόσον φθάσει στα γραφεία της πρόταση που καλύπτει το συμφωνημένο ποσό του συγκεκριμένου όρου στο συμβόλαιο και η δεύτερη κατηγορία είναι οι «ρήτρες αποδέσμευσης καλή τη πίστει (release clauses in good faith)». Οι συγκεκριμένες δεν υποχρεώνουν την ομάδα να παραχωρήσει τον ποδοσφαιριστή αλλά καλή τη πίστει να διαπραγματευτούν την αποχώρησή του. Τι σημαίνει καλή τη πίστει; Για τους μη νομικούς και με λίγα λόγια σημαίνει διαπραγμάτευση με καλή πρόθεση ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και των δύο συμβληθέντων με τη σύμβαση μερών. Ειδικότερα, σημαίνει την υποχρέωση της ομάδας να συζητήσει την αποχώρηση του παίκτη εφόσον φθάσει πρόταση ενός συγκεκριμένου ύψους. ΔΕΝ δεσμεύεται να τον πουλήσει αφενός και με το συγκεκριμένο αναγραφόμενο στο συμβόλαιο ποσό αλλά δεσμεύεται να συζητήσει με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των όρων αποδέσμευσης είναι της πρώτης κατηγορίας ωστόσο και οι δεύτερες έχουν τη σημασία τους. Μην ξεχνάτε πως τέτοια ήταν η ρήτρα του Luis Suarez το καλοκαίρι του 2013 όταν και η Arsenal ισχυριζόταν πως με τα 40.000.001 λίρες είχε ενεργοποιήσει τη ρήτρα του παίκτη. Η Arsenal δεν είχε άδικο αλλά η ρήτρα εκείνη ήταν της δεύτερης από τις άνωθι εκτεθείσες κατηγορίες και ως εκ τούτου η Liverpool δεν ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει.
Και οι ρήτρες αποδέσμευσεις καλή τη πίστει εμμέσως πιέζουν την ομάδα να πουλήσει τον παίκτη. Δεν δίνουν όμως την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τις υποχρεωτικές και για αυτό οι μάνατζερ των παικτών τις αποφεύγουν. Ωστόσο στην υπόθεση Can ίσως είναι πραγματικά η λύση που γεφυρώνει τα θέλω και των δύο μεριών. Εδώ θα είμαστε να δούμε ποια μορφή θα πάρει ενδεχόμενη συμφωνία , αν υπάρξει, καθώς πάνω από όλα μετρά η παραμανή του Γερμανού στο Anfield.