Φανταστείτε ότι ένας σαδιστής σας έχει δέσει σε μία καρέκλα, με τα χέρια σας δεμένα πίσω από την πλάτη της και στη συνέχεια στερεώνει μια ωρολογιακή βόμβα στα πόδια σας.
Κάπως έτσι θα πρέπει να ένιωθε και ο Jurgen Klopp παρακολουθώντας την άμυνα της ομάδας του στους τελευταίους της αγώνες.
Μπορεί η βόμβα να εκραγεί πριν τη λήξη του αγώνα!
Μπορεί και όχι!
Απλά κάθεσαι και περιμένεις να δεις τι θα συμβεί!
Το Σάββατο το βράδυ στο King Power Stadium, και στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, η Leicester κέρδισε φάουλ και μία από τις κάμερες εσπευσμένα εστίασε στο πρόσωπο του Klopp για να αποτυπώσει τα συναισθήματα του.
Μόνο που οι μοιρολάτρες αυτή τη φορά δεν δικαιώθηκαν και η Liverpool κέρδισε με 3-2!
Αργότερα ο Klopp είπε ότι :»πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να το δείχνουμε με αποτελέσματα. Όλοι το έχουν προσέξει αυτό.»
Τις τελευταίες βδομάδες πολλοί δημοσιογράφοι έχουν υποθέσει ότι ο Klopp δεν μπορεί να οργανώσει την άμυνα της ομάδας του. Οι δηλώσεις του πάντως ότι μόνο τα αποτελέσματα αποτελούν δικαίωση δείχνουν ότι καταλαβαίνει το φίλαθλο κοινό στην Αγγλία, όπου εκεί σπάνια κάποιος ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.
Είναι πιο εύκολο να διαβάσεις το αποτέλεσμα ενός αγώνα και να βασίσεις εκεί τις απόψεις σου. Είναι ξεκάθαρο ότι η Liverpool έχει δεχθεί πολλά τέρματα. Έχουν δεχθεί 11 σε 6 αγώνες της Premier League.
Μόνο οι West Ham, Crystal Palace και Leicester έχουν δεχθεί περισσότερα, και αυτές βρίσκονται στις 5 τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.
Όλοι αυτοί όμως που διαμαρτύρονται ότι ο Klopp δεν μπορεί να οργανώσει σωστά μια άμυνα, θα έπρεπε να μας εξηγήσουν πως γίνεται μία τόσο άσχημα οργανωμένη στα αμυντικά της καθήκοντα ομάδα, να περιορίζει σε τέτοιο βαθμό το πλήθος των σουτ που δοκιμάζουν εναντίον της οι αντίπαλοι της!
Η Liverpool έχει «επιτρέψει» στους αντιπάλους της τα λιγότερα σουτ από κάθε άλλη ομάδα, εκτός της Manchester City!
Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί ο Klopp, όπως και ο Pep Guardiola, ανήκει σε εκείνη την ομάδα των managers που πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αμύνεσαι, είναι να μεταφέρεις τη μπάλα και το παιχνίδι στο άλλο μισό του γηπέδου, στην περιοχή του αντιπάλου.
Τέτοιου είδους managers όμως σπάνια παίρνουν έπαινο για τέτοιου είδους «συστήματα». Όταν η τακτική αυτή δουλεύει, η άλλη ομάδα σπάνια θα επισκεφθεί την εστία σου, και η πιο προφανής δικαιολογία είναι ότι ο αντίπαλος δεν βρέθηκε στη μέρα του!
Κανένας δεν χειροκροτεί τα τάκλιν και τις αποκρούσεις που δεν χρειάζεται να κάνεις!
Το Αγγλικό Ποδόσφαιρο επιβραβεύει τις ομάδες που αμύνονται, όταν στο μενού υπάρχουν εκπληκτικές αποκρούσεις του τερματοφύλακα, τάκλιν της τελευταίας στιγμής και κεφαλιές με βουτιές.Το γεγονός ότι οι παίκτες σου αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν τέτοιες ενέργειες γιατί απλά έχουν αποτύχει να ελέγξουν το παιχνίδι, δεν γίνεται αντιληπτό σε αρκετούς.
Το πρόβλημα της Liverpool αυτή τη σαιζόν, οφείλεται στο γεγονός ότι όταν «δίνουν» την ευκαιρία στον αντίπαλο τους, αυτή φαίνεται να είναι εξ’ επαφής! Έχουν επιτρέψει στους αντιπάλους τους 9 σουτ μέσα από την μικρή τους περιοχή- προς την εστία τους, και έχουν δεχθεί έτσι 5 τέρματα.
Μόνο η Bournemouth έχει αφήσει τους αντιπάλους της να σουτάρουν μέσα από τη μικρή τους περιοχή, περισσότερες φορές από τους Κόκκινους, αλλά και πάλι έχουν δεχθεί λιγότερα γκολ! Την προηγούμενη σαιζόν η Liverpool φαίνεται να τα κατάφερνε καλύτερα σ’ αυτόν τον τομέα επιτρέποντας μόνο 26 τέτοια σουτ σε όλη τη διάρκεια της.Πολύ καλό στατιστικό στοιχείο αν το συγκρίνουμε με τα 22 της Chelsea που πήρε το πρωτάθλημα.
Η Liverpool όμως δέχθηκε περισσότερα γκολ πάλι από τέτοιου είδους σουτ, 11 τον αριθμό, ενώ η Chelsea μόνο δύο. Αυτό ίσως να οφείλεται στη διαφορά που μπορεί να κάνει ένας παγκόσμιας κλάσης τερματοφύλακας, όπως ο Thibaut Courtois!
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν ο Klopp έχει αποδείξει ότι έστω και σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο μπορεί να οργανώσει μια άμυνα, κι αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ξέχασε μυστηριωδώς αυτά που γνώριζε από πέρυσι, τότε θα πρέπει να ψάξουμε άλλων ειδών αιτίες για την άσχημη απόδοση της άμυνας.
Η πιο προφανής είναι ότι φέτος η Liverpool παίζει στην άμυνα χωρίς δύο από τους περσινούς βασικούς της τετράδας. Ο Nathaniel Clyne είναι τραυματίας και ο James Milner έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει στη θέση του αριστερού μπακ.
Υπάρχει φυσικά και μία άλλη προσέγγιση στην άμυνα μιας ομάδας. Τράβα περισσότερους παίκτες πίσω από τη μπάλα και παίξε λίγο πιο βαθιά. Εννοείται ότι ο Klopp θα μπορούσε να υιοθετήσει την τακτική αυτή και να επαινεθεί στη συνέχεια για το «σφίξιμο» της άμυνας, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί και η χειρότερη τακτική γι’ αυτή την ομάδα.
Η Liverpool είχε και άλλους managers πριν από αυτόν που το προσπάθησαν αλλά δεν έφεραν επιτυχίες στην ομάδα. Οι Gerard Houllier και Rafa Benitez πέρασαν 6 χρόνια στο Anfield, ο καθένας. Ο Houllier χρησιμοποιούσε τον Dietmar Hamann ακριβώς μπροστά από την άμυνα την οποία συνήθως συγκροτούσαν 4 κεντρικοί αμυντικοί. Η ομάδα του δε φρόντιζε να έχει πάντα 6 παίκτες πίσω από τη μπάλα σε κάθε περίπτωση.
Ο Benitez αποδείχθηκε αρκετά πιο φιλελεύθερος στο θέμα των κεντρικών αμυντικών, αφού τους επέτρεπε να περνάνε τη γραμμή του κέντρου, αλλά και αυτουνού του άρεσε να έχει δύο μεσοαμυντικούς μπροστά από την άμυνα του. Κατά μέσο όρο τη χρονιά, οι ομάδες του Houllier πέτυχαν 61 τέρματα και δέχθηκαν 37, ενώ οι αντίστοιχες του Benitez πέτυχαν 62 και δέχθηκαν 30.
Καμία ομάδα από τις παραπάνω δεν πήρε το πρωτάθλημα γιατί πολύ απλά με συγκομιδή από 61-62 γκολ στην επίθεση δεν παίρνεις πρωτάθλημα!
Στην πρώτη του φουλ σαιζόν στη Liverpool , η ομάδα του Klopp πέτυχε 78 και δέχθηκε 42.
Τα 78 προσφέρουν υποσχέσεις και ελπίδες όμως γιατί το αγγλικό πρωτάθλημα επιβραβεύει τις ομάδες που είναι οι πλέον παραγωγικές σ’ αυτόν τον τομέα. Στα χρόνια της Premier League, οι 14 από τους 22 πρωταθλητές ήταν οι πιο παραγωγικοί στην επίθεση, ενώ μόλις 9 στους 22 είχαν την πιο αποτελεσματική άμυνα!
Η Liverpool έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάει το παιχνίδι στην περιοχή του αντιπάλου της,παρά αν περιμένει ελπίζοντας ότι ο αγώνας δεν θα γυρίσει εναντίον τους!
Το άρθρο εμφανίστηκε στους Ιρλανδέζικους Times και είναι του Ken Early! Έτυχε της επιδοκιμασίας και του επαίνου από αρκετούς σκεπτόμενους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την ομάδα μας, ανάμεσα σε αυτούς και ο Sachin Nakrani του Guardian!