Γράφει ο Γιώργος Γεωργίου, φίλος της Ομάδας, του site μας & μέλος της σελίδας μας στο facebook.
Η Λιβερπουλ αλλάζει εποχή. Η οικοδόμηση της νέας ομάδας θα χρειαστεί χρόνο. Σε μια μεταβατική περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, η αγορά “έτοιμων” παικτών (τύπου Τιάγκο) δεν εγγυάται ούτε την δημιουργία αξιόμαχου συνόλου ούτε δημιουργεί βεβαιότητα για κατάκτηση τίτλων.
In Jurgen We Trust. Ο Κλοπ είναι ένας καταπληκτικός προπονητής που γνωρίζει να δημιουργεί εξαιρετικές ομάδες. Δεν αγοράζουμε αξίες, τις δημιουργούμε. Αυτή είναι η μέθοδος με την οποία κατακτήσαμε τίτλους και κυρίως έτσι φτιάχτηκε η ομάδα που καθήλωσε τον κόσμο με το πανέμορφο ποδόσφαιρο και τις επικές ανατροπές της.
Για την νέα περίοδο υπάρχουν στόχοι που δεν επιτρέπεται να χαθούν: Δέσιμο ομάδας, ωραίο ποδόσφαιρο, παραγωγή – βελτίωση ποδοσφαιριστών, τετράδα και έξοδος στο CL, τα έσοδα του οποίου φέτος θα μας λείψουν.
Η συμμετοχή στο Europa league μειώνει τις αγωνιστικές απαιτήσεις και την καταπόνηση των παικτών, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλές ακριβές εναλλακτικές στις ίδιες θέσεις. Κατά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στους νέους, ιδίως σε εκείνους που αξίζουν. (Doak κλπ)
Υπόθεση Λαβία: Τα 50 εκ λίρες που κοστίζει ο Λαβια (1,81) καθιστούν την αγορά του μη συμφέρουσα καθώς ο Τουράμ κοστίζει περίπου 60εκ ευρώ ή 52εκ λίρες (1,92). Προφανώς χρειαζόμαστε κάποιον σαν τον δεύτερο διότι η ομάδα στη μεσαία γραμμή έχει “κοντύνει”. Το συνολικό ύψος των Φαβ και Χέντο ήταν 3,76 μέτρα ενώ ο Μακ Αλιστερ είναι μόλις 1,76. Άρα θέλουμε κάποιον ψηλό που να καθαρίζει και να κόβει στον αέρα.
Η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η διοίκηση “καλλιεργεί” την εικόνα του σκληρού διαπραγματευτή, ώστε το ενδιαφέρον της ομάδας για παίκτες να μην αντιμετωπίζεται από τους συλλόγους με την λογική “Καλώς τα τα παιδιά”. Η οικονομική λογική αλλά και η λογική γενικότερα δεν έβλαψε κανένα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Το ύψος του Αλέξις Μακ Αλλιστερ δεν λέει τίποτα για την ποιότητά του, η οποία είναι εξαιρετική, ιδίως αν συγκρίνει κανείς τα στατιστικά του με εκείνα του Χέντο. Δεν είναι μόνο τα 10 γκολ που σημείωσε την περσινή περίοδο έναντι κανενός από τον τέως αρχηγό, αλλά η αμυντική του παρουσία ήταν καλύτερη σε πολλούς τομείς, όπως τα τάκλιν, μπλοκαρίσματα, ανακτήσεις μπάλας, κερδισμένες μονομαχίες, κλεψίματα κλπ. (Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα Premier League)
Μέχρι στιγμής η μεταγραφική περίοδος έχει κυλίσει χωρίς υπερβάσεις (όπως έχουν διαπιστώσει όλοι). Από την φυγή των 7 η ομάδα εξοικονόμησε 47,3 εκ λίρες και εισέπραξε 52εκ από τις πωλήσεις του Φαβ και Χέντο. Η αγορά των Μακ Άλλιστερ και Σζομποσλάι κόστισε 95εκ λίρες, ενώ τα δύο συμβόλαια θα επιβαρύνουν αθροιστικά το ταμείο με 14εκ ετησίως. (Πηγή για ύψος συμβολαίων: spotrac.com)
Ο Σαλάχ πρέπει να φύγει τον Ιανουάριο του 2024, εάν η ομάδα δείξει ότι μπορεί με άνεση να πλασαριστεί στην τετράδα. Η μεταπωλητική όπως και η αγωνιστική αξία του Αιγύπτιου πέφτει. Σε περίπτωση μεταγραφής, δεν θα πρέπει να κατηγορήσουμε ούτε τον παίκτη ούτε την διοίκηση, εφόσον η απόφαση είναι win – win. Οι ετήσιες αποδοχές του ανέρχονται σε 18,2εκ λίρες. Για να είμαστε ικανοποιημένοι, το συνολικό όφελος για την ομάδα πρέπει να ξεπερνάει τα 100εκ.
Αν δεν αγοραστεί παίκτης για το 6, την ευθύνη θα την φέρει ο Κλοπ ο οποίος προτίμησε να δοθούν 60εκ για τον Σζομποσλάι, δεδομένης της πληθώρας επιλογών που υπάρχουν στη θέση 8. Δεν είναι μόνο ζήτημα θέσης, αλλά και ύψους.
Σε αντίθεση με ότι πολλοί πιστεύουν, η διοίκηση έχει μεγάλο όραμα για την ομάδα. Αυτό αποδεικνύεται από την παραμονή του προπονητή και τις πανάκριβες αναβαθμίσεις των υποδομών (προπονητικό κέντρο, εγκαταστάσεις, γήπεδο). Όσοι σφιχτή είναι η διοίκηση σε κινήσεις εντυπωσιασμού, τόσο ξοδεύει απλόχερα και γενναιόδωρα όταν πρόκειται για το μέλλον της ομάδας.
Τέλος, για να δικαιολογηθεί και ο τίτλος του άρθρου (κάτι που νομίζω ότι έχω πετύχει ήδη), αναφέρω μια ρήση που ακούγεται στην ταινία Νονός 3, αλλά τελικά διαπίστωσα ότι προέρχεται από το βιβλίο “Ηγεμόνας” του Νικολό Μακιαβέλι. “Όποιος χτίζει πάνω στον λαό (δηλ στα αιτήματα του), χτίζει πάνω σε λάσπη.”