Αναφορές ότι η Barcelona, προσπάθησε χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας να διερευνήσει ,επανειλημμένα μάλιστα ,την πιθανότητα απόκτησης του Virgil van Dijk δείχνουν πλέον τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται πια η Liverpool.
Από τον Γενάρη του 2018 που αντάλλαξε τη φανέλα της Southampton, γι αυτήν των Κόκκινων, ο Ολλανδός έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο τη δομή και τις τύχες της ομάδας του Jurgen Klopp.
Μπορεί να αποτέλεσε ρεκόρ μεταγραφής για αμυντικό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τα χρήματα που δαπάνησε η Liverpool για να τον αποκτήσει, άξιζαν μέχρι δεκάρας.
Η επίδραση του στην ομάδα ήταν άμεση φέροντας επιπλέον σιγουριά στην άμυνα και εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, ενώ με την προσθήκη και του Alisson η ομάδα μεταμορφώθηκε σε κυνηγό τροπαίων.
Οι αποδόσεις του κεντρικού αμυντικού της Liverpoolκατά τη διάρκεια της σαιζόν έπιασαν τα βλέμματα θαυμασμού από άλλες ομάδες στην Ευρώπη, οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη η είδηση ότι η Barcelona υποθετικά θα ήθελε διακαώς τον Ολλανδό κολοσσό στην άμυνα της.
Ο προιστάμενος όμως του ποδοσφαιρικού τμήματος της Mirror, John Cross, αναφέρει ότι οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν στη γέννηση τους.
«Μην περιμένετε να συμβεί ούτε για μία στιγμή, αλλά η Barcelona, διερεύνησε την περίπτωση απόκτησης του van Dijk.»
«Θέλησαν να μάθουν αν ο Ολλανδός θα ήθελε να μετακομίσει στη Βαρκελώνη, αλλά οι αντιπρόσωποι του παίκτη το απέρριψαν αμέσως. Δεν χρειάστηκε να το συνεχίσουν.»
Τέτοια ‘επεισόδια’ αποδεικνύουν πλέον την αξιοσημείωτη αλλαγή στην ισορροπία της δύναμης όσο αφορά τη θέση της Liverpool στο ποδόσφαιρο.
Για χρόνια η Liverpool βρισκόταν κοντά στην κορυφή του πρωταθλήματος , χωρίς όμως να μπορούν να κρατήσει στις τάξεις της τους καλύτερους της παίκτες, κυρίως όταν το ενδιαφέρον προερχόταν από την Ισπανία.
Ας θυμηθούμε ότι μόλις πριν από 18 μήνες – την ίδια περίοδο που έφτασε στο Anfield, o van Dijk, η Liverpoolπούλησε τον Philippe Coutinho στη Barcelona.
To επιτελείο του Anfield, κατάφερε βέβαια να διαπραγματευτεί ένα πολύ καλό ποσό για τον Βραζιλιάνο – 142 εκατομμύρια λίρες, και επιπλέον πρόσθεσε και όρους που θα ανάγκαζαν τους Καταλανούς να πληρώσουν παραπάνω στην περίπτωση που προσπαθούσαν να αποκτήσουν κι άλλον παίκτη από τους Κόκκινους.
Ο Coutinho, ακολούθησε λοιπόν ένα γνωστό μονοπάτι που ακολούθησαν και άλλοι πριν από αυτόν, όπως οι Mascherano και Luis Suarez, ενώ πιο πριν οι Michael Owen και Xabi Alonso είχαν πάει στη Μαδρίτη.
Δεν είναι βέβαια ένα σύγχρονο φαινόμενο.
Μετά την πρώτη Ευρωπαική επιτυχία της Liverpool, το 1977, ο Kevin Keegan είχε αναχωρήσει για το Αμβούργο ενώ στη δεκαετία του 1980 ο Graeme Souness είχε πάει στη Sampdoria, καθώς και ο Ian Rush στη Juventus.
Τότε όμως παίζοντας στην ηπειρωτική Ευρώπη, δινόταν η ευκαιρία στους παίκτες να παίξουν με ένα πιο ραφιναρισμένο στυλ παιχνιδιού και φυσικά να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα, κάτι που η Αγγλία δεν μπορούσε να προσφέρει.
Τώρα όμως η Premier League δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, τουλάχιστον οι μεγάλες ομάδες μπορούν να ικανοποιήσουν τις απολαβές των παικτών που θέλουν να αποκτήσουν και βέβαια ήδη παίζουν στην Αγγλία μερικοί από τους πιο προικισμένους παίκτες της Ευρώπης-δυνατό δέλεαρ.
Δεν ήταν μόνο ο van Dijk που έπιασαν τα ραντάρ των Barcelona και Real αλλά και το επιθετικό τρίο των Κόκκινων ,αλλά αρχίζει να διαφαίνεται πια η τάση ότι οι προσπάθειες των Ισπανών να δελεάσουν τέτοιους παίκτες θα βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση όχι τόσο από την ομάδα όσο από τους ίδιους τους παίκτες που αρχίζουν να νιώθουν ότι τέτοιες μεταγραφές έχουν χάσει το λούστρο τους.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Klopp είχε εκφράσει την επιθυμία του να κάνει τη Liverpool, τελικό προορισμό για παίκτες παγκόσμιας κλάσης, λέγοντας : «Σαν ομάδα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο από την οποία δεν θα νιώθει κανένας την ανάγκη να φύγει, όσο αφορά τον αθλητισμό.»
«Πραγματικά έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Αυτή η ομάδα προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.»
Ένα Κύπελλο Champions League και ένα ρεκόρ πόντων στο Πρωτάθλημα αποδεικνύουν ότι ο Klopp κατάφερε να αγγίξει το Άγιο Δισκοπότηρο!