Κείμενο από τον Νίκο Σιαφλά, φίλο της ομάδας, μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων LFC & των Πατρινών Φίλων της LFC
Με αφορμή την επιστροφή της ομάδος μας στο σύστημα 4-3-3 στο τελευταίο μας παιχνίδι εναντίον της Fulham (μετά την χρήση του 3-5-2 στα προηγούμενα παιχνίδια),είπα να γράψω λίγα πράγματα για το σύστημα αυτό. Να τονίσω ότι προσωπικά το σύστημα 4-3-3 (με τις παραλλαγές του) και το 4-4-2 είναι τα αγαπημένα μου ως προπονητής αν και πάντα πρέπει να είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε σύστημα χρειαστεί για το καλό της ομάδος σου (καθότι πρέπει να λαμβάνεις υπ’ όψιν και τον αντίπαλο και να φτιάχνεις το σύστημα σου έτσι ώστε να τον μπλοκάρεις και εν τέλει να τον κερδίσεις).Το 4-3-3 μου αρέσει καθότι έχει μια ποικιλία επιθετικών λύσεων που μπορεί να σου δώσει ενώ έχει και μια ευκολία προσαρμογής κατά την αμυντική φάση. Επειδή όμως το να κάνεις μια πλήρη ανάλυση ενός συστήματος απαιτεί… όχι ένα κείμενο αλλά ένα ολόκληρο βιβλίο θα αναφέρω τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του συστήματος καθώς και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο κάθε παίχτης σε αυτό.
Ξεκινώ με την αναφορά των θέσεων και τα χαρακτηριστικά ενός εκάστου παίχτη. Το σύστημα αυτό αποτελείται, όπως είναι λογικό, από 4 αμυντικούς, 3 μέσους και 3 φορ. Η διάταξη του κέντρου μπορεί να είναι με 2 αμυντικά χαφ και έναν επιτελικό μέσο, μπορεί να είναι με ένα αμυντικό χαφ και 2 επιτελικούς μέσους (2 περιπτώσεις που βλέπουμε στην ομάδα μας ανάλογα με το πού παίζει ο Steven Gerrard δηλ. η δίπλα στον Lucas ή δίπλα στον Henderson/Coutinho) ή και με τους 3 μέσους στην ευθεία. Στην επίθεση κυρίως συναντάμε τον φορ κορυφής και τους 2 περιφερειακούς επιθετικούς που σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν την παραλλαγή του 4-3-3, το 4-5-1 καθότι ουσιαστικά παίζουν σαν ακραίοι μεσοεπιθετικοί στις πτέρυγες.
Χαρακτηριστικά :
Κεντρικοί αμυντικοί : Πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλοί και στον αέρα αλλά και με την μπάλα κάτω και να ελέγχουν τον χώρο ευθύνης τους. Με την οπισθοχώρηση του ενός (ή δύο ανάλογα με την διάταξη) αμυντικού μέσου, έχουν επιπλέον βοήθεια στην αντιμετώπιση των αντιπάλων καθώς δημιουργείται υπεραριθμία στο μαρκάρισμα με 3 (ή 4) παίχτες να μαρκάρουν έναντι 2 ή ενός επιθετικού (ανάλογα με το πώς παίζει ο αντίπαλος). Οι κεντρικοί αμυντικοί κινούνται στην ευθεία όταν χρειάζεται να βγεί ο αντίπαλος σε θέση offside αλλά συνήθως πάντα ο ένας είναι λίγο πιο πίσω από τον άλλο για να κάνει το λεγόμενο ‘’βάθος’’ και να διορθώσει το ενδεχόμενο λάθος του συμπαίχτη του. Με την επιθυμία του Brendan Rodgers στην Liverpool για να έχει καλό passing game,που συνεπάγεται δημιουργία τριγώνων στις πάσες, οι 2 αμυντικοί μας κάνουν τρίγωνο είτε με τον αμυντικό χαφ, είτε με τον Τ/Φ είτε με έναν εκ των πλάγιων αμυντικών αλλά με αρκετή δυσκολία λόγω τοποθέτησης των παιχτών στον χώρο και πολύ σπάνια.
Πλάγιοι αμυντικοί : Η ταχύτητα (και η τεχνική αν πρόκειται για παίχτες που μπορούν να παίζουν όλη την πλευρά) είναι το κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν αυτοί οι παίχτες καθώς και η δυνατότητα να διακρίνουν την αγωνιστική κατάσταση του παιχνιδιού γρήγορα και αποτελεσματικά. Με δεδομένο ότι οι ακραίοι επιθετικοί συνήθως δεν μαρκάρουν πάντα και δεν επιστρέφουν γιατί μένουν ψηλά, ο πλάγιος αμυντικός πέραν του μαρκαρίσματος, θα πρέπει να προωθείται προς τις πλευρές κινούμενος διαγώνια ώστε οι πλάγιοι άξονες να μην μένουν ανοικτοί. Στην ομάδα μας, οι Johnson και Enrique κυρίως μιας και παίζουν στις θέσεις αυτές, βοηθούν αρκετά και στο επιθετικό κομμάτι με το να προωθούνται όταν οι πλάγιοι επιθετικοί μας κινούνται προς τον άξονα δίπλα στον φορ κορυφής, δημιουργώντας έτσι ακόμα περισσότερες λύσεις στην επιθετική μας λειτουργία με τις σέντρες τους.
Κεντρικός/αμυντικός μέσος : Είναι αυτός που καλύπτει λειτουργώντας ως ‘’σκούπα’’ που ‘’μαζεύει’’ και διορθώνει τα λάθη της μεσαίας γραμμής αλλά και της άμυνας όταν γίνεται τρίτος ουσιαστικά κεντρικός αμυντικός για να βοηθήσει στο μαρκάρισμα. Πρέπει φυσικά να είναι καλός στο μαρκάρισμα, να έχει αρκετά καλή φυσική κατάσταση (ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που το κλειδί είναι ο χώρος του κέντρου) και να μπορεί να ξεκινά την ανάπτυξη της ομάδος παίρνοντας ουσιαστικά την πρώτη πάσα από την άμυνα. Τρίγωνο στις πάσες κάνει με τους 2 κεντρικούς αμυντικούς και με τους 2 επιτελικούς μέσου κυρίως ενώ μπορεί να κάνει με τους πλάγιους αμυντικούς υπό συνθήκες (πχ ο αμυντικός μέσος,ο ένας επιτελικός μέσος και ο πλάγιος αμυντικός)
Επιτελικοί μέσοι : Οι παίχτες αυτές θα πρέπει να φέρουν σε πέρας σημαντικό έργο τόσο στην φάση της κατοχής της μπάλας αλλά και στην φάση της μη κατοχής με το να πρεσάρουν ψηλά τον αντίπαλο μαζί με τους φορ. Είναι αυτοί που λειτουργούν ως ‘’τροφοδοσία’’ των επιθετικών, αυτοί που προσπαθούν να περάσουν κάθετες μπαλιές μπροστά ή διαγώνιες πάσες στα πλάγια στους πλάγιους φορ (ή τους πλάγιους αμυντικούς) προκειμένου να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσουν τα κενά που πρέπει για να εκμεταλλευτεί η ομάδα μας. Πρέπει και αυτοί να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση καθώς και τεχνική. Ανάλογα με το στυλ του παίχτη, ορισμένοι είτε είναι καθαρά 10άρια είτε μέσοι box-to-box δηλ. αυτοί που μπορούν να κινηθούν και σαν αμυντικοί μέσοι αλλά και σαν επιτελικοί με την ιδία ευκολία. Για παράδειγμα στην Liverpool άλλο στυλ μέσου ο Coutinho και άλλο ο Luis Alberto ή ο Allen ή Gerrard. Δημιουργούν τρίγωνα με τον αμυντικό χαφ φυσικά,με τον φορ κορυφής, με τους πλάγιους αμυντικούς (με την βοήθεια του αμυντικού χαφ) αλλά και με τους πλάγιους επιθετικούς ( με την βοήθεια του κεντρικού επιθετικού στην κορυφή)
Τα χαρακτηριστικά αυτά ισχύουν το ίδιο αν παίζουμε με 2 αμυντικά χαφ και 1 επιτελικό ή με 1 αμυντικό χαφ και 2 επιτελικούς.
Πλάγιοι επιθετικοί : Μεγάλη η σημασία τους. Πρέπει να είναι ικανοί στο να δημιουργούν φάσεις για σουτ έχοντας την ικανότητα να δέχονται την μπάλα στον κενό χώρο, να είναι καλοί στο 1 vs 1 και να ντριπλάρουν τους αντίπαλους πλάγιους αμυντικούς καθώς και να έχουν την εύκολη σέντρα από τα άκρα. Ταχύτητα, τεχνική είναι τα χαρακτηριστικά τους ενώ αν είναι καλοί σε καλό ποσοστό και στο να βοηθούν στο μαρκάρισμα, είναι επιπλέον προσόν. Τρίγωνα βγάζουν με τον επιτελικό μέσο και τον φορ κορυφής ,με τον αμυντικό μέσο και τον επιτελικό μέσο, αλλά με τον αμυντικό μέσο και τον πλάγιο αμυντικό αλλά όχι συχνά λόγω μεγάλης απόστασης μεταξύ τους.
Κεντρικός επιθετικός/φορ κορυφής : O επιθετικός αυτός μπορεί να έχει διάφορα χαρακτηριστικά καθότι φορ με φορ, διαφέρει. Κυρίως όμως θα πρέπει να έχει καλή τεχνική, ευκολία στο να ‘’σπάει’’ την μπάλα στους πλάγιους επιθετικούς ή στους μέσους, καλό σουτ αλλά και καλή κεφαλιά ειδικά αν είναι και ψηλός. Πρέπει να βοηθάει και στο pressing της ομάδος ψηλά και να είναι πάντα σε εγρήγορση να εκμεταλλευτεί την παραμικρή ευκαιρία.
Στο παιχνίδι με την Fulham είχαμε ως εξής τους παίχτες μας στην 11άδα ώστε να κάτσει καθένας ξεχωριστά να δεί και στην πράξη τα όσα ανέφερα και να αναλύσει τα χαρακτηριστικά του κάθε παίχτη μας. Skrtel με Agger κεντρικοί αμυντικοί. Johnson και Cissokho πλάγιοι αμυντικοί. Lucas κεντρικός/αμυντικός μέσος. Gerrard και Henderson επιτελικοί μέσοι . Suarez και Coutinho πλάγιοι επιθετικοί και Sturridge κεντρικός επιθετικός/φορ κορυφής. Εν ολίγοις αυτά ήταν ορισμένα εκ των χαρακτηριστικών της κάθε θέσης. Στην Liverpool έχουμε το καλό να διαθέτουμε ορισμένους πολυσύνθετους παίχτες που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις ή να προσφέρουν και άλλα επιπλέον χαρακτηριστικά στο παιχνίδι μας.
Στα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του συστήματος, στην φάση της μη κατοχής της μπάλας, η άμυνα μας με 4 αμυντικούς φαίνεται ικανή να προσφέρει επαρκή κάλυψη σε όλο το πλάτος του γηπέδου. Αυτό όμως μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστό, όταν η ομάδα μας μένει και μαρκάρει πολύ πίσω και όταν οι πλάγιοι αμυντικοί βρίσκονται κλειστά στο ύψος της μεγάλης περιοχής, αφήνοντας έτσι χώρο στα πλάγια για να κινηθεί ο αντίπαλος. Θα πρέπει λοιπόν η κατανομή και η κίνηση των παιχτών να μην δημιουργούν τέτοια κενά. Η παρουσία των 3 μέσων, δίνει ισορροπία στο κέντρο ενώ ο τουλάχιστον ένας αμυντικός μέσος μειώνει την πιθανότητα να δεχθούν οι αντίπαλοι επιθετικοί την μπάλα στα πόδια τους. Η τοποθέτηση των 3 φορ ευνοεί το επιθετικό pressing, ειδικά όταν η ομάδα αναγκάζει τον αντίπαλο να πασάρει στους πλάγιους αμυντικούς τους, δημιουργώντας έτσι συνθήκες να πλησιάσουμε την δυνατή πλευρά που παίζεται η μπάλα και να αποκτήσουμε την κατοχή της. Γενικά, με το 4-3-3 οι παίχτες μπορούν να πρεσάρουν τον αντίπαλο στους εξής χώρους : Στις πλάγιες ζώνες στο ύψος της αντίπαλης άμυνας, στην κεντρική ζώνη στο ύψος της μεσαίας γραμμής και στην κεντρική και πάλι ζώνη μπροστά από την αμυντική τους γραμμή . Δύσκολο είναι να πρεσάρουμε στην κεντρική ζώνη της αντίπαλης αμυντικής γραμμής, στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ των πλάγιου αμυντικού και ακραίου φορ και στην πλευρική ζώνη ψηλά από τον πλάγιο αμυντικό.
Γενικότερα όμως και για να κλείσω το κείμενο, τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του κάθε συστήματος σχετίζονται με την τακτική μας αντιμετώπιση εναντίον της τακτικής και του συστήματος του αντιπάλου..Γιατί όπως και να το κάνουμε, ότι και να γίνει… ποτέ δεν παίζουμε μόνοι μας μέσα στο γήπεδο και πάντα, πρέπει να λογαριάζουμε και τον αντίπαλο…