Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Liverpool (Μέρος 2ο)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Liverpool (Μέρος 2ο)

Είναι περισσότερο αποτελεσματικό, να αντλεί κάποιος συμπεράσματα σε κλάσμα του χρόνου και η εργασία που συντελείται στο τμήμα ανάλυσης των Κόκκινων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να τους προμηθεύει αντικειμενική τακτική προσέγγιση ενός αγώνα, χωρίς προκαταλήψεις και βασισμένη φυσικά σε χιλιάδες παραδείγματα.

«Το εργαλείο αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να επιταχύνει την ικανότητα του προπονητή να παρατηρεί πατέντες» λέει ο Velickovic. «Οι προπονητές ελέγχουν περίπλοκες καταστάσεις με 22 παίκτες και πρέπει να διαπιστώνουν εκείνα τα σημαντικά μέρη που διαμορφώνουν ή καταργούν μια συγκεκριμένη στρατηγική- για την οποία οι παίκτες είναι υπεύθυνοι.

Με ένα τέτοιο σύστημα -το οποίο παράγει αμέσως διορθώσεις για όλους τους αμυντικούς παίκτες, μπορεί κάποιος να εστιάσει την προσοχή του και να διαπιστώσει αμέσως αν κάποιος αμυντικός κάνει κάποιο λάθος» συνεχίζει.

«Αν αυτό συμβεί πολλές φορές στον αμυντικό σας, τότε θα προσπαθήσετε να το διορθώσετε μέσω προπόνησης. Αν συμβαίνει στον αντίπαλο αμυντικό τότε μπορείτε να αναπτύξετε στρατηγικές για να εκμεταλλευτείτε τις αδυναμίες του.».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έρευνα αυτή αποτιμά την πιθανή χρήση μιας τέτοιας προσέγγισης και απομένει να εφαρμοστεί πλήρως στην ανάλυση κάθε αγωνιστικής από πλευράς των Κόκκινων.

Ο Velickovic πάντως θεωρεί πως η επίδραση που μπορεί να έχει στο περιθώριο της εργασίας του προπονητή θα αποβεί κρίσιμη.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς τι θα συμβεί στην εκτέλεση ενός κόρνερ» λέει. «Αλλά αν αυξήσετε τις πιθανότητες να σκοράρετε ή να μειώσετε τις αντίστοιχες να δεχτείτε κάποιο τέρμα έστω και κατά 1% αυτό θα μπορούσε να κάνει μεγάλη τη διαφορά στη διάρκεια μιας σαιζόν.».

Οι εκτελέσεις των κόρνερ έχουν αποδειχθεί υπεύθυνες για μερικές από τις πλέον σημαντικές στιγμές στην ιστορία των Κόκκινων. Το τελευταίο τρόπαιο του Jurgen Klopp κατακτήθηκε με την κεφαλιά του Virgil van Dijk μετά από κόρνερ του Τσιμίκα, εναντίον της Chelsea τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Η απίστευτη εικόνα του Alisson Becker να σκοράρει με κεφαλιά στο τελευταίο λεπτό μετά από την εκτέλεση κόρνερ από τον Trent Alexander- Arnold εναντίον της West Bromwich Albion, κράτησε ζωντανές τις ελπίδες των Κόκκινων για μια θέση στην τετράδα το 2021.

Δεν θα πρέπει τέλος, να ξεχνάμε το γρήγορα εκτελεσμένο κόρνερ του Alexander-Arnold το 2019 στον Ημιτελικό του Champions League με την Barcelona, που οδήγησε στο τέρμα του Divock Origi- ένα από τα πλέον διάσημα τέρματα στην ιστορία της ομάδας.

Τελικά, οι παραδόσεις που πραγματοποιεί ο Trent Alexander- Arnold με την εκτέλεση ελεύθερων χτυπημάτων αποτελούν σημαντικό στοιχείο της εκτέλεσης μιας ρουτίνας χορογραφίας θα λέγαμε.

Όπως είπε και ο ειδικός στα ελεύθερα χτυπήματα Giann Vio: «Ο παίκτης που τα αναλαμβάνει είναι και ο πιο σημαντικός της ομάδας.»

Τα στατιστικά μοντέλα μπορούν να είναι διδακτικά για τους προπονητές αλλά αν δεν υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα η ακολουθία αυτή καταρρέει.

Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία της προηγούμενης σαιζόν, θα διαπιστώσουμε πως η Liverpool θα μπορούσε να βελτιωθεί από την μετατροπή των κόρνερ σε τέρματα, αφού η απόδοση της ήταν από τις χειρότερες της Premier League.

Τα 4,2 τέρματα που προήλθαν από 100 συνολικά κόρνερ είναι αρκετά μικρός αριθμός και είναι ο χειρότερος τους από τη σαιζόν 2018/19 όταν ο αριθμός των τερμάτων που πέτυχαν αλλά και δέχτηκαν από την εκτέλεση κόρνερ, ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τον μέσο όρο της Premier League.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα πολύχρονης συνεργασίας των Liverpool και Google DeepMind, αν και η συνεργασία αυτή δεν τελειώνει αλλά δείχνει συνεχώς την αυξανόμενη επιθυμία να πιέσουν και άλλο τα όρια ώστε, να ανακαλύπτουν συνεχώς νέες εφαρμόσιμες ιδέες στον κόσμο της ανάλυσης στο ποδόσφαιρο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2021 και είχε ως αποτέλεσμα την δημοσίευση άλλων δύο ερευνών, τις AI in football tactics και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση των χτυπημάτων penalties.

Η συνεχής εξέλιξη του ποδοσφαίρου δείχνει πως η ανάλυση των κόρνερ είναι μια δυναμική διαδικασία που θα πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς. Μια στρατηγική του 2015 θα μοιάζει εντελώς διαφορετική στις μέρες μας. Το καλύτερο για την Γερμανική Bundesliga μπορεί να είναι διαφορετικό για την Premier League.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι στον πυρήνα της η ικανότητα ενός υπολογιστή να εκτελεί καθήκοντα τα οποία τυπικά συνδέουμε με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη της, ειδικά η Generative AI μέσα από διάφορες πλατφόρμες όπως οι ChatGPT, Claude, Google Gemini, έχουν ήδη ορατές εφαρμογές παγκόσμια σε πολλαπλούς τομείς της βιομηχανίας.

Οι πλατφόρμες αυτές αποτελούν φανταστικές πηγές για προπονητές και αναλυτές, αλλά δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ποτέ την ανθρώπινη εξειδίκευση, όπου οι ομάδες προπονητών μπορούν να επιλέξουν για τη λήψη σωστών αποφάσεων από τους συνδυασμούς αντικειμενικής και υποκειμενικής ανάλυσης.

Δεν μπαίνουμε ακόμα σε ένα κόσμο που το ποδόσφαιρο θα παίζεται από μηχανές. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Liverpool

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com