Τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε ήττα ή κακή εμφάνιση της ομάδας μας, απογοητευμένοι fans ζητούν εδώ και τώρα μεταγραφές μεγάλων ονομάτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ποιος δεν θέλει άλλωστε τους κορυφαίους στη Liverpool; Ποιος δεν έχει φανταστεί τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή στα κόκκινα;
Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ασχοληθούμε ιδιαιτέρως με το αν τη δεδομένη στιγμή η Liverpool FC είναι ελκυστική για τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, γιατί θεωρούμε αυτονόητο ότι η απάντηση είναι δυστυχώς ‘’όχι’’. Όταν έχεις μείνει 27 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα, όταν έχεις τερματίσει 8ος την προηγούμενη σεζόν, όταν δεν παίζεις στην Ευρώπη και όταν δεν αγωνίζεται ούτε ένας παγκοσμίου κλάσης ποδοσφαιριστής στην ομάδα σου, δεν μπορείς να έχεις και πολλές απαιτήσεις. Όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό, κάτι έχει καταλάβει λάθος για το μοντέρνο ποδόσφαιρο..
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με τους world class παίκτες της εποχής μας και θα προσπαθήσουμε επίσης να θυμηθούμε τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που θαυμάσαμε στα γήπεδα όλου του κόσμου τα τελευταία 20-25 χρόνια, ενώ θα τσεκάρουμε πόσο στοίχισαν στους συλλόγους που διέπρεψαν, αλλά και σε ποια ηλικία πήγαν στον εκάστοτε σύλλογο. Με αυτόν τον τρόπο ίσως στο τέλος καταφέρουμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα.
Ξεκινάμε λοιπόν (η σειρά είναι εντελώς τυχαία)..
Rui Costa:
Το καλοκαίρι του 1994 η Fiorentina αγοράζει με αξία 5.5εκ. Ευρώ τον 22χρονο επιτελικό μέσο της Benfica. Κάνει μεγάλη καριέρα και φεύγει το 2001 για τη Milan με 42εκ. Ευρώ.
Rivaldo:
Το καλοκαίρι του 1996 η La Coruña φέρνει στην Ευρώπη με αξία 12εκ. Ευρώ τον 24χρονο πρώην επιτελικό μέσο της Palmeiras. Την επόμενη σεζόν τον αγοράζει η Barcelona για 23.5εκ.
Robert Lewandowski:
Το καλοκαίρι του 2010, η Borussia Dortmund του Klopp, δίνει κάτι λιγότερο από 5εκ. Ευρώ στην Lech Poznan, για να κάνει δικό της τον 22χρονο Πολωνό center for. 4 χρόνια μετά φεύγει ελεύθερος για τη Bayern Μονάχου..
Pierre-Emerick Aubameyang:
Ο Γκαμπονέζος επιθετικός είναι προϊόν των ακαδημιών της Milan, η οποία τον έδινε για χρόνια δανεικό από εδώ κι από εκεί, μέχρι που το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε να τον πουλήσει για 1.8εκ. Ευρώ στην Saint-Étienne! Βγαίνει πρώτος σκόρερ στο Γαλλικό πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν τον παίρνει στα 24 του ο Klopp στη Dortmund για 13εκ. Ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι από τα πιο καυτά ονόματα για μεταγραφή σε μία από τις top ομάδες..
Gareth Bale:
Το καλοκαίρι του 2007 η Tottenham δαπανά σχεδόν 15εκ. Ευρώ για να πάρει από τη Southampton (μα πάτε και ψωνίζετε από τους Αγίους;!) τον 18χρονο Ουαλλό αριστερό μπακ τότε! Γίνεται σύντομα ο ηγέτης της ομάδας, αλλάζει θέση και 6 χρόνια μετά υπογράφει στη Real Μαδρίτης για 101εκ. Ευρώ!!
Oliver Kahn:
Το καλοκαίρι του 1994, η Bayern Μονάχου δίνει 2.3εκ. Ευρώ για να αποκτήσει από την Καρλσρούη τον 25χρονο τερματοφύλακα..
Matthias Sammer:
Το καλοκαίρι του 1990 η Στουτγκάρδη δίνει αξία 1.3εκ. Ευρώ στη Dynamo Δρέσδης για να πάρει τον 23χρονο χαφ. Δύο χρόνια μετά τον πουλάει στην Inter για 6εκ. Οι Μιλανέζοι ως συνήθως τον βγάζουν άχρηστο και τον δίνουν την επόμενη σεζόν στη Dortmund για κάτι παραπάνω από 4εκ. Εκεί διαπρέπει, αλλάζει θέση και μεταξύ άλλων κατακτά ως αρχηγός το Champions League..
Dennis Bergkamp:
Το καλοκαίρι του 1993 η Inter (πάλι αυτή) δίνει αξία κοντά 10εκ. Ευρώ στον Ajax για να αποκτήσει τον 24χρονο Ολλανδό επιθετικό. Δεν της κάνει και δύο χρόνια μετά τον δίνει για 1.5εκ παραπάνω στην Arsenal.. Η συνέχεια γνωστή!
Clarence Seedorf:
Ένα από τα παιδιά θαύματα της ακαδημίας του Ajax, κατακτά το Champions League σε ηλικία 19 ετών και φεύγει το ίδιο καλοκαίρι (του ’95) για την Sampdoria, η οποία δαπανά αξία 5εκ.Ευρώ. Την επόμενη σεζόν ο 20χρονος Ολλανδός πηγαίνει στη Real Μαδρίτης για 8.6εκ. Μένει 4 χρόνια, κατακτά άλλα δύο Champions League (!!) και στα 24 του φεύγει για την Inter για 24.5εκ. Ευρώ. Η Inter κάνει άλλο ένα θαύμα και τον δίνει δύο χρόνια μετά στη συμπολίτισσα Milan για 22.5εκ. Ευρώ! Κατακτά άλλα δύο Champions League και φτάνει συνολικά τα 5!!!
Edgar Davids (άλλη απίθανη περίπτωση):
Κατακτά το Champions League στα 22 του με τον Ajax και στα 23 του φεύγει ελεύθερος για τη Milan. Δεν τους κάνει όμως και δύο χρόνια μετά τον δίνουν στη Juve για αξία 8εκ. Ευρώ.
Xabi Alonso:
Το καλοκαίρι του 2004, η Liverpool δίνει στη Sociedad 16εκ. Ευρώ για να κάνει δικό της τον 23χρονο Βάσκο μέσο. Κατακτά το Champions League και 5 χρόνια μετά φεύγει για τη Real Μαδρίτης με 35.εκ. Ευρώ. Μένει κι εκεί άλλα 5 χρόνια και στα 33 του πλέον φεύγει για τη Bayern Μονάχου με 9εκ. Ευρώ.
Manuel Neuer:
Το καλοκαίρι του 2011, η Bayern Μονάχου δίνει 30εκ. Ευρώ για τον 25χρονο τερματοφύλακα της Schalke! Αξία ανεκτίμητη αφού πρόκειται για τον καλύτερο σύγχρονο keeper..
Fernando Torres:
Από την ακαδημία της Atletico Μαδρίτης, στην πρώτη ομάδα ήδη από τα 17 του, έκανε σπουδαία πράγματα. Το καλοκαίρι του 2007, όταν ήταν πλέον 23, τον πήρε η Liverpool με 38εκ. Ευρώ. Έμεινε 4 χρόνια, σκόραρε αμέτρητα γκολ και το 2011 έφυγε για την Chelsea με 58.5εκ. Ευρώ. Ακολουθεί ανεξήγητη απολύτως πτωτική πορεία..
Didier Drogba:
Τον Ιανουάριο του 2002 η Guingamp δίνει 100.000 για να πάρει τον 24χρονο Ιβοριανό επιθετικό από τη Le Mans!!! Σε ενάμιση χρόνο τον δίνει για 6εκ. στη Marseille, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν οι Μασσαλοί τον πουλούν στην Chelsea για 38.5εκ. Ευρώ.
Frank Lampard:
Ο τότε προπονητής της West Ham, Harry Redknapp, πασάρει τον ανιψιό του στη Liverpool, αλλά εμείς δεν ενδιαφερόμαστε και ο 23χρονος Άγγλος μέσος καταλήγει το καλοκαίρι του 2001 στην Chelsea με 16εκ. Ευρώ. Η συνέχεια γνωστή.. Αντί να γίνει το φανταστικό δίδυμο στην ομάδα μας, φαγώθηκαν οι μπλε να το κάνουν στη δική τους (ανεπιτυχώς ευτυχώς)..
Claude Makélélé:
Μέχρι τα 25 του άλλαζε ομάδες με ελεύθερες μεταγραφές! Στα 27 του, το καλοκαίρι του 2000, τον αγοράζει η Real Μαδρίτης με 14εκ. Ευρώ από τη Celta Vigo. Είναι η εποχή των Galacticos και ο κακόμοιρος Γάλλος παίζει μόνος του όλη την άμυνα στο κέντρο των Ισπανών. Ευτυχώς για αυτόν, 3 χρόνια μετά που έκλεισε τα 30 του, τον πήρε η Chelsea με 20εκ. Ευρώ.
Andriy Shevchenko:
Αφού βγαίνει από την ακαδημία της Dynamo Κιέβου και κάνει εκπληκτικά πράγματα για 5 χρόνια, στα 23 του υπογράφει στη Milan το καλοκαίρι του 1999 για αξία 23εκ. Ευρώ. Μένει 7 χρόνια και στα 30 του πάει στην Chelsea για 43εκ. Ευρώ!
Hernán Crespo:
Το καλοκαίρι του 1996 η Parma δίνει αξία 4εκ. Ευρώ στη River Plate για να κάνει δικό της τον 21 ετών Αργεντίνο επιθετικό. Βγάζει μάτια και 4 χρόνια μετά φεύγει για τη Lazio με 55εκ. Ευρώ!
Luís Figo:
Το καλοκαίρι του 1995, η Barcelona ξοδεύει αξία 2.5εκ. Ευρώ για να πάρει τον 22χρονο Πορτογάλο winger από τη Sporting Λισαβώνας. Γίνεται ο ηγέτης της ομάδας αλλά 5 χρόνια μετά φεύγει για τη μισητή Real με 60εκ. Ευρώ!
Alessandro Del Piero:
Το καλοκαίρι του 1993 η Juventus δίνει αξία 2.6εκ. Ευρώ για να πάρει τον 19χρονο Ιταλό από την Padova.. Πάνε και αγοράζουν μικρά παιδιά..
Jari Litmanen:
Το καλοκαίρι του 1992 ο Ajax δίνει σε κάποια MYPA αξία 14.000 Ευρώ για να πάρει τον 21 ετών Φινλανδό! Κάνει σπουδαία καριέρα και κατακτά το Champions League..
Alessandro Nesta:
Από τις ακαδημίες της Lazio ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών και κάνει σπουδαία καριέρα. Μένει 9 χρόνια και το καλοκαίρι του 2002 φεύγει για τη Milan με 30.5εκ. Ευρώ.
Filippo Inzaghi:
Έχοντας αλλάξει 5 ομάδες μέχρι τα 24 του χρόνια και αφού κανείς δεν τον ήθελε, το καλοκαίρι του 1997 αφήνει την Atalanta για να πάει στη Juventus με αξία 10.4εκ. Ευρώ. Μένει 4 χρόνια αλλά τελικά τον δίνουν στη Milan για 37εκ. Ευρώ θεωρώντας ότι έκαναν σπουδαίο deal. Πολλοί γελούσαν τότε, αλλά ο Pippo μένει 11 χρόνια, σκοράρει ακατάπαυστα και κατακτά δύο Champions League..
David Trézéguet:
Το καλοκαίρι του 1995 η Monaco φέρνει από κάποια Platense στην Ευρώπη τον 18χρονο Αργεντίνο center for. Βγάζει μάτια και 5 χρόνια μετά φεύγει για τη Juventus με 23εκ. Ευρώ.
Arjen Robben:
Το καλοκαίρι του 2002, κάτι χαζοβιόλιδες στην PSV Eindhoven, δίνουν 4.3εκ. Ευρώ για να πάρουν από τη Groningen τον 18χρονο winger. Κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις και δύο χρόνια μετά στα 20 του, φεύγει για την Chelsea με 18εκ. Ευρώ! Μένει 3 χρόνια και μετά πάει στη Real Μαδρίτης για 36εκ. Τον βγάζουν άχρηστο και δύο χρόνια μετά τον δίνουν στη Bayern για 24εκ. Μόλις στα 25 του λοιπόν ξεκινάει μια νέα σπουδαία καριέρα..
Deco:
Το καλοκαίρι του 1997, η Benfica φέρνει με αξία 4εκ. Ευρώ στην Ευρώπη από την Corinthians, τον 20χρονο playmaker. Αφού τον δίνει για δύο χρόνια δανεικό σε κάτι μικρές ομάδες, δύο χρόνια μετά αποφασίζει ότι δεν της κάνει και ότι το πιο σοφό πράγμα είναι να τον πουλήσει στη μισητή Porto για 8εκ. ‘Ευχαριστώ πολύ’ λέει η Porto και κατακτά Europa League και Champions League με αυτόν ηγέτη.. Στα 27 του πλέον η Barcelona δίνει 21εκ. Ευρώ για να τον αποκτήσει.
Claudio López:
Το καλοκαίρι του 1996, η Valencia παίρνει ελεύθερο από τη Racing Club τον 22χρονο Αργεντίνο επιθετικό. Φτάνει σε τελικούς Champions League και το 2000 φεύγει για τη Lazio με 23εκ. Ευρώ.
Wayne Rooney:
Στα 17 του βρίσκεται από την ακαδημία της Everton στην πρώτη ομάδα και δείχνει πόσο δεινός σκόρερ είναι. Δύο χρόνια μετά, την τελευταία μέρα των μεταγραφών του 2004, η Utd τον αποκτά με 37εκ. Ευρώ!!
Miroslav Klose:
Αφού έχει αλλάξει τρεις ομάδες πριν καν γίνει επαγγελματίας, βρίσκεται επιτέλους στα 22 του στην πρώτη ομάδα της Kaiserslautern. Μένει 4 χρόνια και το καλοκαίρι του 2004 σε ηλικία 26 ετών πλέον, φεύγει με μόλις 5εκ. Ευρώ για τη Werder Βρέμης. Εκεί διαπρέπει και 3 χρόνια μετά πάει στη Bayern με 15εκ. Στα 33 του μένει ελεύθερος και συνεχίζει για άλλα 5 χρόνια την καριέρα του στη Lazio.
Zlatan Ibrahimovic:
Το καλοκαίρι του 2001, ο Ajax δίνει στη Malmö 7.8εκ. Ευρώ για τον 20χρονο Σουηδό επιθετικό. 3 χρόνια μετά φεύγει για τη Juve, μετά στην Inter, την Barcelona, τη Milan, την Pari και πλέον στη Utd.
Rio Ferdinand:
Από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα της West Ham στα 17 του. Έναν χρόνο δανεικός στη Bournemouth και πίσω. Το Νοέμβριο του 2000 η Leeds αποκτά τον 22χρονο θηριώδη κεντρικό αμυντικό για 26εκ. Ευρώ! Ενάμιση χρόνο μετά υπογράφει στη Utd για 46εκ!!!
Fernando Redondo:
Το καλοκαίρι του 1990 η Tenerife φέρνει τον 21 ετών Αργεντίνο μέσο από την Argentinos. Κάνει πράγματα και θαύματα και 4 χρόνια μετά πάει στη Real για αξία 3.5εκ. Ευρώ. Μένει 6 χρόνια, κατακτά δύο Champions League και στα 31 του πλέον φεύγει για τη Milan με 17.5εκ.
Ruud Van Nistelrooy:
Το 1994, στα 18 του, περνάει από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα της Den Bosch. 3 χρόνια μετά τον παίρνει η Heerenveen με αξία 1.5εκ. Ευρώ. Την επόμενη σεζόν, στα 22 του πλέον, κάνει το μεγαλύτερο βήμα για την PSV Eindhoven με 7εκ. Βγάζει μάτια και το καλοκαίρι του 2001 πάει στη Utd με 28.5εκ. Ευρώ. Μένει 5 χρόνια και σκοράρει ακατάπαυστα..
Javier Zanetti:
Το καλοκαίρι του 1995, η Inter φέρνει από την Talleres με αξία 6.5εκ. Ευρώ, τον 22χρονο Αργεντίνο δεξιό μπακ. Απορώ πως δεν τον πούλησε!!! Έμεινε λοιπόν μια ζωή και έκανε τεράστια καριέρα..
Pavel Nedved:
Το καλοκαίρι του 1996, ο 24χρονος Τσέχος μέσος, αφήνει τη Sparta Πράγας με αξία 3.5εκ. Ευρώ, για να υπογράψει στη Lazio. Εκεί διαπρέπει και 5 χρόνια μετά πάει στη Juve με 41εκ. Ευρώ!
Kaka’:
Το καλοκαίρι του 2003, ο 21 ετών Βραζιλιάνος μέσος, αφήνει τη São Paulo για να υπογράψει στη Milan με 8εκ. Ευρώ. Κάνει σπουδαία πράγματα για 6 χρόνια και φεύγει για τη Real Μαδρίτης με 65εκ!!!
Samuel Eto’o:
Το καλοκαίρι του 2000 η Mallorca δίνει 4.5εκ. Ευρώ στη Real Μαδρίτης για να αποκτήσει τον 19χρονο Καμερουνέζο επιθετικό που δεν τους έκανε!! 4 χρόνια μετά φεύγει για τη Barcelona με 27εκ. Ευρώ. Μένει 5 χρόνια, κατακτά το Champions League και μετά φεύγει με 20εκ. για την Inter όπου το ξανακατακτά αφήνοντας έξω στα ημιτελικά την πρώην ομάδα του..
Michael Ballack:
Το καλοκαίρι του 1997, η Kaiserslautern δίνει αξία 75.000 Ευρώ σε κάποια Chemnitzer για να αποκτήσει τον 21 ετών μέσο! Δυο χρόνια μετά φεύγει για τη Leverkusen με 4εκ. Κάνει πολύ σπουδαίες εμφανίσεις, είναι ο ηγέτης της ομάδας και φτάνει στον τελικό του Champions League. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2002, φεύγει με μόλις 6εκ. Ευρώ για τη Bayern Μονάχου. Μένει 4 χρόνια και μετά πάει ελεύθερος στην Chelsea..
Edwin van der Sar:
Το καλοκαίρι του 1990 ο Ajax παίρνει ελεύθερο από κάποια Noordwijk, τον 20χρονο τερματοφύλακα. Κάνει πολύ σπουδαία πράγματα, κατακτάει το Champions League και 9 χρόνια μετά ξαναφεύγει ελεύθερος για τη Juventus! 2 χρόνια μετά παίρνει τον Buffon και τν βγάζει στο σφυρί.. Όλες οι μεγάλες ομάδες σφυρίζουν αδιάφορα και καταλήγει στη Fulham με 10εκ. Ευρώ. Μένει 4 χρόνια χωρίς κανένας να θέλει να διορθώσει το έγκλημα και μετά στα 35 του πλέον υπογράφει με 4εκ. στη Utd, με την οποία συνεχίζει τις σπουδαίες του εμφανίσεις..
Sergio Agüero:
Στα 15 του βρίσκεται στην πρώτη ομάδα της Independiente!!! Φαίνεται ταλαντούχος και η Atlético Μαδρίτης δίνει το καλοκαίρι του 2006 για έναν 18χρονο 21.7εκ Ευρώ! Κάνει σπουδαία πράγματα, κατακτά το Europa League και 5 χρόνια μετά, μόλις στα 23 του, φεύγει για τη Man.City με 36εκ. Ευρώ.
Diego Forlán:
Από τα 19 του στην πρώτη ομάδα της Independiente, μένει 3 χρόνια και τον Ιανουάριο του 2002, φέρνει τον Ουρουγουανό στην Ευρώπη η Utd με 11εκ. Ευρώ. Μένει 2μιση χρόνια και φεύγει ως αποτυχημένος με 3.2εκ για τη Villareal. Κάνει μεγάλες εμφανίσεις για 3 χρόνια και το καλοκαίρι του 2007 πάει με 21εκ. στην Atlético, όπου κατακτά το Europa League, ενώ την ίδια περίοδο φτάνει ως βασικότατος στους 4 του Mundial και κατακτά το Copa America μέσα στην Αργεντινή!
Antoine Griezmann:
Από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα της Sociedad στα 18 του. Μένει 5 ολόκληρα χρόνια και το καλοκαίρι του 2014 στα 23 του υπογράφει για 30εκ. Ευρώ στην Atlético. Πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά ονόματα αυτή τη στιγμή..
Roberto Carlos:
Το καλοκαίρι του 1996 η Real Μαδρίτης ξοδεύει αξία γύρω στα 6εκ Ευρώ για να αγοράσει από την Inter τον 23χρονο τότε, Βραζιλιάνο αριστερό μπακ. Οι Μιλανέζοι τον είχαν αγοράσει την προηγούμενη σεζόν με 3.5εκ από την Palmeiras, αλλά από ότι φαίνεται δεν τους έκανε και πρέπει να ένιωσαν πολύ τυχεροί που τον ‘’ξεφορτώθηκαν’’ και έβγαλαν και κέρδος (εδώ γελάνε)..
Andrea Pirlo:
Το καλοκαίρι του 2001 η Milan δίνει 18εκ Ευρώ στη συμπολίτισσα Inter για να πάρει τον αποτυχημένο 22χρονο μέσο. Στη nerazzura πλευρά της πόλης έκαναν party θεωρώντας ότι τους έπιασαν κότσο.. 10 χρόνια αργότερα, το 2011, οι Μιλανέζοι πιστεύουν ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει και τον αφήνουν ελεύθερο. Πάει στη Juventus και τη μετατρέπει σε ομαδάρα και μόνιμη πρωταθλήτρια..
Thierry Henry:
Τον Ιανουάριο του 1999 η Juventus ξοδεύει 12.5εκ Ευρώ για να αποκτήσει τον 22χρονο άσσο της Monaco. 6 μήνες μετά θεωρεί κακή την επένδυσή της και τον δίνει για 16εκ. στην Arsenal. Η συνέχεια γνωστή..
Gianluigi Buffon:
Το καλοκαίρι του 2001 η Juventus ξοδεύει το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 53εκ. Ευρώ για να αποκτήσει τον τερματοφύλακα της Parma. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που τα χρήματα μπόρεσαν να αγοράσουν την επιτυχία!
Ronaldinho:
Το καλοκαίρι του 2001 η PSG ξοδεύει 5εκ. Ευρώ για να φέρει από τη Grêmio στο Παρίσι τον 21χρονο ταλαντούχο Βραζιλιάνο επιτελικό μέσο. Δύο χρόνια μετά τον πουλάει για 32εκ. στη Barcelona.
Cafú (τι περίπτωση κι αυτή):
Το καλοκαίρι του 1994 η Real Zaragoza δίνει αξία 1.5εκ. Ευρώ για να αγοράσει τον 24χρονο δεξιό μπακ της São Paulo. Της βγαίνει ‘’μούφα’’ και το επόμενο καλοκαίρι τον επιστρέφει στη Βραζιλία (στην Palmeiras) για 2εκ. Αφού κλείνει τα 27 του τον ξαναφέρνει στην Ευρώπη η Roma για αξία 7.6εκ. Στα 33 του δεν τους κάνει πια και φεύγει ελεύθερος για τη Milan με την οποία διαπρέπει..
Ronaldo:
Το καλοκαίρι του 1994 η PSV Eindhoven ξοδεύει αξία 5.5εκ Ευρώ για να φέρει στην Ευρώπη από την Cruzeiro, τον 18χρονο ταλαντούχο επιθετικό. Αφού κάνει party με τις Ολλανδικές άμυνες, τον αγοράζει δύο χρόνια μετά η Barcelona για 15εκ. και την επόμενη σεζόν τον δίνει στην Inter για 28εκ, ενώ 5 χρόνια μετά, στα 26 του πλέον, πάει στη Real Μαδρίτης για 45εκ.
Cristiano Ronaldo:
Το καλοκαίρι του 2003 η Utd δίνει 19εκ Ευρώ για τον 18χρονο winger της Sporting Λισαβώνας! 6 χρόνια μετά η Real Μαδρίτης τον αγοράζει για το εξωφρενικό ποσό μεν, ανεκτίμητο δε, των 94εκ. Ευρώ.
Zinedine Zidane:
Το καλοκαίρι του 1992 η Bordeaux δίνει αξία 7εκ. Ευρώ στην Cannes για τον 20χρονο επιτελικό μέσο. 4 χρόνια μετά τον δίνει για 3.5 στη Juventus! Αφού διαπρέπει και κατακτάει τα πάντα, τον αποκτάει το 2001 η Real Μαδρίτης για το απίστευτο για την εποχή, ποσό των 73.5εκ. Ευρώ!
Luis Suárez:
Το καλοκαίρι του 2006 η Groningen (ναι αυτή) δίνει 800.000 Ευρώ για να αποκτήσει τον 19χρονο Ουρουγουανό επιθετικό. Το επόμενο καλοκαίρι τον πουλάει στον Ajax για 7.5εκ Ευρώ και τρίβει τα χέρια της! Τον Ιανουάριο του 2011 (και αφού 6 μήνες νωρίτερα πήγε στους 4 του Mundial με την εθνική του ομάδα) τον αγοράζει η Liverpool για 26.5εκ. Ευρώ. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για την πιο σοβαρή μεταγραφική κίνηση που έχει κάνει ο σύλλογος τα τελευταία 30 χρόνια! 3 χρόνια μετά φεύγει για τη Barcelona για 82εκ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσει το κενό που άφησε..
Gabriel Batistuta:
Το καλοκαίρι του 1991 η Fiorentina παίρνει ελεύθερο τον 22χρονο πρώην center for της Boca Juniors! Μετά από μια τεράστια καριέρα 9 ετών, φεύγει με κλάματα το 2000 για τη Roma, με το ποσό των 32.5εκ. Ευρώ.
Fabio Cannavaro:
Το καλοκαίρι του 1995 η Parma αποκτά ελεύθερο τον 22χρονο αμυντικό της Napoli! Κάνει τεράστια καριέρα και 7 χρόνια μετά πάει στην Inter για 23εκ. Ευρώ. Ως συνήθως δεν τους κάνει και δύο χρόνια μετά υπογράφει στη Juve για 10εκ. Μένει άλλα δύο χρόνια και στα 33 του πάει στη Real Μαδρίτης για 7εκ!
Neymar:
Στα 17 του περνάει από την ακαδημία της Santos στην πρώτη ομάδα και 4 χρόνια μετά η Barcelona ξοδεύει κάτι παραπάνω από 88εκ. Ευρώ για 21 ετών ποδοσφαιριστή!
David Silva:
Ανεβαίνει από την ακαδημία της Valencia στην πρώτη ομάδα στα 17 του αλλά φεύγει δανεικός σε Eibar και Celta, μέχρι που στα 20 του και για 4 χρόνια επιστρέφει και καθιερώνεται στη Valencia. Στα 24 φεύγει για τη City με σχεδόν 29εκ. Ευρώ.
Yaya Touré:
Τον Ιανουάριο του 2002 η Beveren φέρνει στην Ευρώπη από κάποια ASEC Mimosas, ελεύθερο τον 19χρονο πανύψηλο χαφ. Δυο χρόνια μετά τον πουλάει για 2εκ. Ευρώ στην Ουκρανική Metalurh. Μένει 1μιση χρόνο στο κρύο και στα 22 του κατεβαίνει στη ζέστη του Πειραιά για 2.7εκ. Την επόμενη σεζόν τον παίρνει η Monaco για 5.5εκ. και αμέσως μετά στα 24 του πλέον πάει στη Barcelona για μόλις 9εκ. Μένει 3 χρόνια κυρίως ως αλλαγή και το 2010 φεύγει για τη City με 30εκ. Ευρώ. Γίνεται ο ηγέτης της και της δίνει δύο πρωταθλήματα..
Franck Ribéry:
Νεαρός αλλάζει συνεχώς ομάδες ως ελεύθερος, μέχρι που τον Ιανουάριο του 2005 η Galatasaray δίνει 5εκ. Ευρώ στη Metz για τον 22χρονο winger. 6 μήνες μετά τον αφήνει και αυτή ελεύθερο και υπογράφει στη Marseille! Εκεί βγάζει μάτια και δυο χρόνια μετά τον παίρνει η Bayern Μονάχου με 25εκ.
Alexis Sánchez:
Το 2007, στα 19 του, τον φέρνει στην Ευρώπη η Udinese με 3εκ. Ευρώ. Μένει μέχρι το καλοκαίρι του ’11 όταν και η Barcelona δίνει 26εκ. για να τον κάνει δικό της. Δεν πετυχαίνει και 3 χρόνια μετά υπογράφει στην Arsenal με 42.5εκ. Είναι ο ηγέτης της εθνικής Χιλής με την οποία κατέκτησε 2 Copa America τα τελευταία 2 χρόνια..
Mesut Özil:
Στα 18 του, το 2006, περνάει από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα της Schalke. Δεν τους κάνει και δυο χρόνια μετά τον δίνουν για 5εκ. στη Werder Βρέμης. Εκεί κάνει σπουδαίες εμφανίσεις και το καλοκαίρι του ’10, μετά από εκπληκτικό mundial, υπογράφει στη Real Μαδρίτης για 18εκ. Τρία χρόνια μετά η Arsenal δίνει 47εκ. Ευρώ για τον 25χρονο πλέον Γερμανό.
Αν σε αυτούς προσθέσουμε και μερικούς παίκτες που βγήκαν από τις ακαδημίες των ομάδων τους και έμειναν είτε για πολλά χρόνια, είτε ακόμη και για ολόκληρη την καριέρα τους, τότε ολοκληρώνουμε κάπως το παζλ.. Για πείτε, καλοί είναι αυτοί; Andres Iniesta, Xavi Hernández, Carles Puyol, Josep Guardiola, Franco Baresi, Paolo Maldini, Lionel Messi, Iker Casillas, Raúl, David Beckham, Paul Scholes, Francesco Totti, Robbie Fowler, Steve McManaman, Steven Gerrard..
Πάμε τώρα να προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα..
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ #1:
Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές έκαναν τις πρώτες τους σπουδαίες σεζόν σε πολύ μικρή ηλικία και πήραν τη μεταγραφή για μεγάλο σύλλογο περίπου στα 22. Αυτό μας αποδεικνύει ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό να αγοράζεις πιτσιρικάδες, αρκεί βεβαίως 1ον να ταιριάζουν στο σύστημα και το στυλ του προπονητή σου και 2ον και σημαντικότερον: να είναι όντως ταλαντούχοι!
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ #2:
Παραπάνω από τους μισούς μεγάλους παίκτες, προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων τους και έκαναν εκεί τα πρώτα τους σπουδαία βήματα.. Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι έρχονται από άλλες ηπείρους και αυτό επειδή οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι δίνουν μάχη για αυτά τα ταλέντα, με αποτέλεσμα να τους φέρνουν σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Δεν θα πρέπει λοιπόν ούτε να υποτιμάμε την ακαδημία μας, ούτε να φοβόμαστε να δώσουμε ευκαιρίες στα δικά μας παιδιά, αρκεί να γίνεται σωστή δουλειά και να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες κάποιοι από αυτούς να κάνουν καριέρα. Ποιος θα αγαπήσει άλλωστε περισσότερο τη φανέλα από έναν Scouser;
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ #3:
Τα χρήματα δεν φέρνουν απαραιτήτως την ευτυχία! Ναι, όταν δίνεις 100ρες για πραγματικά σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Cristiano, Bale, Neymar, Suarez κ.α.) έχεις τις πιθανότητες υπέρ σου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η Inter τη δεκαετία του ’90 ξόδεψε αλόγιστα, πήρε στο Μιλάνο ένα σωρό παικταράδες (Ronaldo, Bergkamp, μεταξύ άλλων) και εντέλει δεν είδε ούτε πρωτάθλημα, ούτε Champions League. Η Real είχε τις χειρότερες σεζόν της στην Ευρώπη, όταν μάζεψε τους Galacticos! Η City που εδώ και 7-8 χρόνια αγοράζει ότι κινείται, δεν έχει δει καν Ευρωπαϊκό τελικό.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ #4:
Οι μεταγραφές που έσπασαν τα ταμεία έγιναν από συγκεκριμένους συλλόγους σε συγκεκριμένες περιόδους.
Όταν μεσουρανούσαν οι Ιταλικές ομάδες (ας πούμε από τα ‘90s μέχρι τις αρχές του 2000) μπορούσαν να παίρνουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τυχαίο που όλες έδωσαν τα περισσότερα χρήματα το 2000-02. Η Milan πήρε Rui Costa με 42, Nesta με 30.5, Inzaghi με 37, η Juve πήρε Trezeguet με 23, Nedved με 41, Buffon με 53, η Lazio πήρε Crespo με 55, Lopez με 23, ενώ η Roma πήρε Batistuta με 32.5. Είναι πάρα πολλά λεφτά για την εποχή! Ο λόγος που δεν μπορούν σήμερα να προσελκύσουν τέτοιου επιπέδου παίκτες, δεν είναι οικονομικός. Δεν μπορούν να τους προσελκύσουν επειδή δεν τους προσφέρουν σοβαρή πιθανότητα για Ευρωπαϊκή διάκριση (το να πάρουν το πρωτάθλημα στη Serie A δεν έχει καμία αξία στις μέρες μας).
Η Chelsea μπόρεσε να πάρει τον Drogba με 38.5, επειδή ένα καινούριο concept χτιζόταν. Πάμπλουτος νέος ιδιοκτήτης και ο πιο hot προπονητής της εποχής, έπειθαν κάποιον για το εγχείρημα. Έτσι έφερε δύο χρόνια μετά τον Shevchenko με 43. Και αφού καθιερώθηκε στις τοπ ομάδες, πήρε και τον Torres με 58.5 το ’11.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τη City λίγα χρόνια αργότερα. Δεν ήταν μόνο τα χρήματα – ήταν η πεποίθηση ότι θα κατακτήσουν τίτλους. Έτσι πείστηκαν οι Toure, Silva το ’10 και ο Aguero το ’11. Ομάδες που τους ήθελαν υπήρχαν ένα σωρό..
Η μόνη φορά που μία ομάδα σαν την Atletico Μαδρίτης μπόρεσε να κάνει το μπαμ, ήταν το καλοκαίρι του ’14 που πήρε με 30εκ. τον Griezmann. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Ξεκάθαρα επειδή την προηγούμενη σεζόν πήρε το πρωτάθλημα, πήγε στον τελικό του Champions League και είχε στον πάγκο της τον Diego Simeone. Χρειαζόταν όλο αυτό το πακέτο, για να πεισθεί ένας hot παίκτης.
Πότε αντίστοιχα ήταν η μοναδική φορά που μπόρεσε η αγαπημένη μας Liverpool να κάνει το μπαμ; Ήταν όταν λόγω της Κωνσταντινούπολης ξαναμπήκε για λίγο στον χάρτη με τις μεγάλες ομάδες. Είχε Ισπανό προπονητή και έναν world class ποδοσφαιριστή όπως τον Gerrard. Μόνο με όλο αυτό το πακέτο θα μπορούσες να πείσεις το 2007 τον Torres να έρθει σε σένα με 38εκ. Πίστεψε ότι κάτι σπουδαίο χτίζεται..
Οι μόνες ομάδες λοιπόν, που τα τελευταία 20 χρόνια μπορούν ανά πάσα στιγμή να διεκδικούν του top ποδοσφαιριστές είναι αυτές που σχεδόν πάντα λογίζονται στις διεκδικήτριες των τίτλων (Real, Barcelona & Utd).
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ LIVERPOOL):
Έχουμε έναν ιστορικό σύλλογο που δεν θα τον αλλάζαμε για τίποτα στον κόσμο, έχουμε το μουσείο με τα κύπελλα, διάσημους θρύλους της ομάδας, το Liverbird, τον ύμνο μας και έναν μεγάλο προπονητή (που απλώς χρειάζεται να προσαρμοστεί στη Λίγκα). Εδώ και δεκαετίες όμως δεν έχουμε μεγάλη ομάδα. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο το καλύτερο. Κανείς από τους πρωτοκλασάτους παίκτες δεν θα μπορούσε να έρθει το καλοκαίρι του ’16, όχι επειδή δεν του δίνεις αρκετά χρήματα, αλλά επειδή σωστά δεν σε θεωρεί μεγάλη ομάδα. Πρώτα θα πρέπει να μπει η ομάδα στις ράγες, πρώτα θα πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα, πρώτα θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα, πρώτα θα πρέπει να κατακτήσει έστω κι ένα κυπελάκι, ένα League Cup, πρώτα θα πρέπει να βγει στο Champions League.. Και μετά ίσως κάποιος από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές να μπει στον πειρασμό να πάρει το ρίσκο (γιατί ρίσκο θα είναι) να έρθει στο Liverpool.. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι δεν είμαστε στις πρώτες επιλογές παικτών επιπέδου Lewandowski, Aubameyang, Bale, Griezmann, blah blah blah.. Κι αν θέλουμε τέτοιου επιπέδου παίκτες (που γιατί να μην θέλουμε) θα πρέπει να τους αγοράζουμε νωρίς – πριν γίνουν hot ονόματα (όπως πολύ πετυχημένα δηλαδή κάναμε με τον Suarez – ασχέτως αν κοιμήθηκε όρθια όλη Ευρώπη).
21 ήταν το ’90 ο Redondo όταν τον έφερνε Ευρώπη η Tenerife.
22 ήταν το ’91 ο Batistuta όταν τον έφερνε Ευρώπη η Fiorentina.
20 ήταν το ’92 ο Zidane όταν τον έπαιρνε η Bordeaux από τις Cannes.
21 ήταν την ίδια χρονιά ο Litmanen όταν τον ανακάλυπτε ο Ajax από τη MYPA.
18 ήταν το ’94 το φαινόμενο όταν τον έφερνε Ευρώπη η PSV.
22 ήταν το ’95 ο Cannavaro όταν άφηνε τη Napoli για την Parma.
19 ήταν την ίδια χρονιά ο Seedorf όταν τον έπαιρνε η Sampdoria από τον Ajax.
18 ήταν επίσης το ’95 ο Trezeguet όταν τον έφερνε Ευρώπη η Monaco.
22 ήταν το ’96 ο Lopez όταν ερχόταν στην Ευρώπη για τη Valencia.
21 ήταν την ίδια χρονιά ο Crespo όταν τον έφερνε Ευρώπη η Parma.
21 ήταν το ’97 ο Van Nistelrooy όταν τον έπαιρνε η Heernveen από την Den Bosch.
20 ήταν την ίδια χρονιά ο Deco όταν τον έφερνε Ευρώπη η Benfica.
21 ήταν το ’99 ο Ballack όταν από την K’slautern πήγαινε στη Leverkusen.
22 ήταν το 2000 ο Ferdinand όταν άφηνε τη WHU για τη Leeds.
19 ήταν την ίδια χρονιά ο Eto’o όταν τον τσίμπαγε από τη Real η Mallorca.
20 ήταν ο Zlatan το 2001 όταν τον ανακάλυπτε ο Ajax από τη Malmo.
21 ήταν την ίδια χρονιά ο Ronaldinho όταν τον έφερνε Ευρώπη η PSG.
18 ήταν το 2002 ο Robben όταν άφηνε τη Groningen για την PSV.
18 ήταν και ο Aguero το 2006 όταν ήρθε Ευρώπη για την Atletico.
18 και ο Bale το 2007 που άφηνε τη Southampton για την Tottenham.
22 ήταν το 2010 ο Lewandowski όταν τον ανακάλυπτε ο Klopp στη Lech Poznan.
24 ήταν το 2013 ο Aubameyang όταν τον έπαιρνε ο Klopp από τη St. Ettiene.
Ναι μεν δεν μπορείς να χτυπήσεις τις top ομάδες της εκάστοτε εποχής – επαναλαμβάνω ότι ακόμη κι αν δώσεις σήμερα για κάποιον κοινό στόχο, περισσότερα χρήματα από τις Chelsea, Utd, City, Real, Barca, Bayern, δεν θα έρθει σε σένα, γιατί δεν τον πείθεις προς το παρόν ότι μπορείς να διεκδικήσεις τίτλους.. Θα μπορούσες όμως άνετα να χτυπήσεις τις ομάδες που είναι κατώτερες από σένα. Δεν μπορείς να πάρεις παίκτες που θέλουν π.χ. οι Tenerife, Fiorentina, Bordeaux, Ajax, PSV, Parma, Heerenveen, Benfica, Leverkusen, Leeds, Mallorca, Tottenham, Dortmund; Ας σταματήσουμε λοιπόν την κλάψα για την έλλειψη χρημάτων, ας ανοίξουμε τις κεραίες μας και τα μάτια μας, ας δυναμώσουμε επιτέλους το τμήμα scouting και ας φροντίσουμε να αγοράζουμε τους σωστούς παίκτες τη σωστή στιγμή. Ταλέντα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Περιμένουν εκεί έξω να τα ανακαλύψεις και να τους δώσεις τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε παικταράδες. Ας μην ξεχνάμε ότι τον παίκτη που θεωρείς ως καλύτερό σου, τον πήρες στα 20 του με 13εκ. Μέσα στην εβδομάδα ανανέωσε το συμβόλαιό του, όπως έκανε πριν λίγο καιρό και ο προπονητής της ομάδας. Το σχέδιο είναι μακροχρόνιο, θέλει υπομονή (που κανείς μας είναι η αλήθεια δεν έχει) και σίγουρα θέλει πολύ σωστές κινήσεις μακριά από κάθε είδους εγωισμούς. Κανείς άλλωστε δεν είναι πάνω από το club. Ούτε ο Klopp, ούτε ο Coutinho, ούτε ο Gerrard, ούτε ο Dalglish, ούτε καν ο Paisley και ο Shankly.. Στηρίζαμε την ομάδα στα εύκολα, τη στηρίζουμε εδώ και δυόμιση δεκαετίες στα δύσκολα, γιατί ως γνωστόν είμαστε παιδιά του You’ll Never Walk Alone..