Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Εξήγησε ο Slot τον διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης των πλάγιων αμυντικών

Εξήγησε ο Slot τον διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης των πλάγιων αμυντικών

Με την άφιξη του Arne Slot ήρθαν αρκετές νέες ιδέες για τους παίκτες της Liverpool, για να μάθουν και να ενσωματωθούν στο παιχνίδι τους.

Μεταξύ των νέων μεθόδων είναι μια αλλαγή στην προσέγγιση της θέσης για τους μπακ των Reds. Κόντρα στην Ipswich, ήταν αξιοσημείωτο το πώς ο Robertson και ο Trent Alexander Arnold παρέμεναν συχνά αρκετά περιορισμένοι όταν η Liverpool είχε την μπάλα.

Αντίθετα, ο κανόνας θα ήταν να πηγαίνουν φαρδιά στη γραμμή επαφής για να δημιουργήσουν πλάτος, ειδικά ο Robertson. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, ο αριστερός μπακ έτεινε να μένει κοντά στον Virgil van Dijk αντί να φύγει έξω για να δεχτεί.

Σε συνομιλία με τον θρύλο της Liverpool Jamie Carragher στο Sky Sports, ο Slot εξήγησε γιατί ζητά από τους μπακ του να το κάνουν κατά καιρούς. Είπε: «Αν οι πλάγιοι μπακ είναι όλοι κάτω από τη γραμμή και αναπτύσσεσαι με τα μπακ, τότε είναι πολύ μακριά από κάποιους άλλους παίκτες και χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσει η μπάλα εκεί.

Αν λοιπόν παίζουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, τότε η μπάλα πηγαίνει πιο γρήγορα από το ένα πόδι στο άλλο και αυτό δίνει λιγότερο χρόνο στον αντίπαλο να αμυνθεί.»

Αφού αναφέρθηκε στην τοποθέτηση τόσο του Robertson όσο και του Trent, ο Slot συνέχισε: «Η ιδέα των πλάγιων μπακ, των παικτών που παίζουν κοντά είναι να έχουμε σύντομες πάσες που δίνουν περιορισμένο χρόνο στην άλλη ομάδα για άμυνα. Μπορείς φυσικά να αλλάξεις παιχνίδι πιο γρήγορα και να λάβεις την μπάλα.»

Κάτι άλλο που έχουμε δει από τους μπακ του Slot κατά τη σύντομη περίοδο του στη Liverpool είναι η αλλαγή θέσης όταν προχωρούν ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτό δεν ισχύει για κάθε επίθεση, αλλά συχνά βλέπουμε τους μπακ των Κόκκινων να τοποθετούνται μεταξύ της αντίπαλης άμυνας και της μεσαίας γραμμής, μπροστά από τον κεντρικό μπακ και τον πλάγιο μπακ τους, και όχι στην άσπρη γραμμή.

Αυτό το στυλ αναστροφής είναι κάτι που είδαμε επίσης να χρησιμοποιεί ο Slot στη Feyenoord – ο Lutsharel Geertruida ήταν ιδιαίτερα καλός στην εφαρμογή των μεθόδων του Slot στον αγωνιστικό χώρο.

Όταν οι πλάγιοι μπακ τοποθετούνται πιο στενά, σημαίνει ότι οι εξτρέμ πρέπει να μείνουν φαρδιά. Αυτό ταιριάζει σε κάποιο βαθμό στον Luis Diaz γιατί διαπρέπει όταν τρέχει σε κατά μέτωπο αντίπαλους παίκτες. Ωστόσο, στα δεξιά, ο Mo Salah μάλλον θα προτιμούσε να είναι πιο κοντά στο γκολ ως αφετηρία του.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η τακτική κατά τη διάρκεια της σεζόν και πώς οι Robertson, Alexander-Arnold και Conor Bradley προσαρμόζονται στο νέο σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com